Microsoft обмисля да създаде свое суперприложение

Стоян Ненов Последна промяна на 08 декември 2022 в 10:54 1100 0

Microsoft apss

Снимка Ed Hardie/Unsplash

Microsoft обмисля да създаде свое суперприложение

Microsoft обмисля дали да създаде свое суперприложение, с което да конкурира мобилната доминация на Google и Apple. Това съобщава The Information, като се позовава на източници запознати с водените дискусии в компанията.

Ръководството на софтуерния гигант обсъжда дали подобно суперприложение ще е от полза за бизнеса на компанията. Главната цел е чрез него да се подобри представянето на Microsoft в мобилния сегмент, където има мултимилиарден бизнес с мобилни приложения, услуги и реклами.

Идеята на суперприложението е да комбинира в себе си някои от основните дигитални услуги на Microsoft. Сред тях са търсачката Bing, чат функции, вероятно елементи от Teams, както и онлайн пазаруване, новини и др. Източниците на The Information казват, че една от целите на проекта би била той да следва положения път от Tencent с нейната платформа WeChat.

WeChat е може би най-голямото и известно суперприложение в света. Често то е смятано и за първото по рода си. То също започна своето съществуване само като чат приложение, но бързо се разви в гигантска платформа, която предлага огромен набор от услуги и възможности. Сред тях са мобилни разплащания, финансови услуги, онлайн магазини, игри, различно съдържание, услуги от институции чрез електронното управление и др.

Изданието допълва, че Microsoft все още не е взела решение дали наистина да изгради такова суперприложение. Изпълнителният директор Сатя Надела е поискал от някои от екипите да подобрят взаимосвързаността и съвместимостта между отделни приложения и услуги на компанията, което според някои се вижда като първи стъпки в тази посока. Надела иска търсачката Bing да е по-добре интегрирана в другите мобилни продукти на компанията.

И докато Microsoft все още не е взела решение какво да прави, според източниците, има не малко аргументи в полза на подобен ход. На първо място е, че компанията има нужда от по-солидно предложение, което да се конкурира с доминацията на Google и Apple на мобилния пазар.

Според източниците, през годините Microsoft се е опитвала няколко пъти да сключи договор с Apple, за да може Bing да бъде търсачката по подразбиране в iOS. Google обаче винаги печели договора в крайна сметка. Толкова често, че дори регулаторите в САЩ започнаха проверка на казуса. Те искат да проверят дали всичко е в рамките на закона и дали практиката не пречи на конкуренцията.

Microsoft може да се окаже своеобразен победител от тази проверка, спекулира изданието. Причината е, че Bing има много по-малък пазарен дял от Google и съответно подобна сделка няма да притеснява регулаторите. Това обаче може да е факт само в случай, че проверките открият проблем, който да доведе до санкции.

Същевременно има и слухове, че Apple може да предложи собствена търсачка. Според анализaтора Робърт Скобъл компанията дори може да представи този проект още през януари 2023 г. Това изглежда малко вероятно, тъй като подобни слухове са рядкост и дори се знае повече за плановете на Apple за своя електрически автомобил, отколкото за евентуална собствена търсачка.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !