Microsoft обяви края на текстовия редактор WordPad

Мария Иванова Последна промяна на 05 септември 2023 в 16:55 325 0

Goodbye Wodpad

Снимка OFFNews

Microsoft обяви края на текстовия редактор WordPad

Софтуерният гигант Microsoft обяви, че планира да премахне текстообработващата програма WordPad от бъдещата версия на Windows. Вместо това компанията препоръчва на потребителите своя платен софтуер Microsoft Word, който е и по-богат на функции.

WordPad винаги се е предлагала безплатно, за разлика от Microsoft Word, който изисква заплащане на такса или абонамент. Но в нея липсват много от функциите на Word, като например проверка на правописа, бележки под линия, както и някои основни файлови формати.

"WordPad вече не се актуализира и ще бъде премахната в бъдещата версия на Windows" - се казва в публикация в блога на Microsoft. "Препоръчваме Microsoft Word за богати текстови документи като .doc и .rtf и Windows Notepad за обикновени текстови документи като .txt" - допълват още от компанията.

Текстообработващата програма WordPad не е обновявана съществено от времето на Windows 8 насам. Новината за премахването ѝ идва само ден, след като Microsoft разкри, че надгражда Notepad с функции като автоматично запазване и автоматично възстановяване на разделите.

През 2018 г. софтуерният разработчик актуализира своето приложение Notepad за Windows за първи път от години и продължи да добавя табове във версията за Windows 11. В същото време обаче WordPad не получава същото внимание през годините.

Текстообработващото приложение беше актуализирано с потребителския интерфейс Ribbon на Windows 7. Но след лекото му преработване при Windows 8 не е имало никакви големи допълнения.

Приложението се инсталира автоматично в системите Windows от 1995 г. насам, въпреки че от 2020 г. е обозначено като незадължително. Това означава, че потребителите могат да го изтрият, ако пожелаят.

Сега Microsoft ще премахне изцяло WordPad в "бъдеща версия на Windows". Това най-вероятно ще бъде версията Windows 12, която очакваме да видим през 2024 г. с множество нови функции, задвижвани от изкуствен интелект.

WordPad не е единственият компонент, който Microsoft премахва от Windows. Наскоро компанията изключи своя виртуален асистент Cortana от Windows 11.

А преди няколко дни софтуерният гигант изненадващо обяви, че премахва Visual Studio за Mac, както и цял списък с функции в браузъра Edge.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !