Microsoft, GitHub и OpenAI оспорват колективния иск за авторските права върху изкуствения интелект Copilot

Стефан Николов Последна промяна на 31 януари 2023 в 14:48 913 0

Copilot AI

Снимка GitHub

Microsoft, GitHub и OpenAI оспорват колективния иск за авторските права върху изкуствения интелект Copilot

Технологичният гигант Microsoft, заедно с GitHub и OpenAI искат от съда да отхвърли колективния иск, в който компаниите са обвинени, че са използвали лицензиран код в обучението и тренирането на изкуствения интелект (AI) Copilot на GitHub. Последният е специализиран в писането на софтуерен код на различни програмни езици. В две жалби, подадени във федералния съд в Сан Франциско в четвъртък, трите компании заявиха, че твърденията, посочени в съдебния иск не отговарят на истината. Самите дружества от своя страна са значително свързани, защото Microsoft е собственик на GitHub от няколко години и има значителен дял в OpenAI.

Copilot използва технологиите на OpenAI за предлагане на редове и вмъкването на цели блокове сорс код директно в редактора на програмиста. Този AI е трениран с помощта на публично достъпния код от GitHub, а това предизвика вълнения и опасения, че може така да нарушава законите за авторското право.

Нещата стигнаха до връхната си точка когато програмистът и адвокат Матю Бътърик започна да работи съвместно с правната кантора Джоузеф Савери, и подаде колективен съдебен иск през ноември 2022 г. с твърдението, че Copilot нарушава авторските права. Нещо повече, в приложената документация Бътърик заявява, че е налице „софтуерно пиратство в безпрецедентен мащаб“. По късно той и неговият екип подаде втори съдебен иск срещу Copilot – тоест, срещу Microsoft и OpenAI, но този път от името на двама анонимни софтуерни разработчици. Двете компании от своя страна, категорични не са съгласни с тезата и искат тези искове да бъдат отхвърлени.

Адвокатите на Microsoft и OpenAI заявиха, че те не отговарят на две основни правни положения – няма нанесена вреда и че липсват законосъобразни претенции. Технологичните гиганти допълват, че ищците базират своите два съдебни иска на хипотетични събития и не посочват конкретни факти за извършени нарушения от този AI инструмент.

Освен това Microsoft и OpenAI допълниха, че всъщност ищците са тези, които подкопават принципите на отворения код – нещо, което е много характерно за GitHub. Те нямат никакво законно право да искат съда да реши да им даде обезщетение от няколко милиарда долара за софтуер, който те доброволно споделят във вид на отворен код.

The Verge допълва, че съдебното заседание, на което ще се реши дали тези искове да бъдат отхвърлени, ще се състои през месец май тази година, а адвокатската кантора Джоузеф Савери не отговори на зададените въпроси от страна на това авторитетно издание.

Въпреки, че използването на мощни AI инструменти в програмирането може да създаде правни проблеми, Microsoft официално заяви, че ще инвестира минимум 10 млрд. долара в дългосрочното партньорство с OpenAI. Софтуерният гигант възнамерява да налее огромни инвестиции в най-новия чатбот ChatGPT на OpenAI, който за по-малко от 5 минути може да напише HTML и JavaScript кода плюс CSS стиловете на интернет магазин с голяма външна таблица с артикули, при това само с една неособено сложна заявка от няколко думи и съвсем малък брой уточняващи команди. Microsoft възнамерява да интегрира ChatGPT в своите популярни продукти Word, PowerPoint и Outlook, като по този начин писането на всякакви текстове и създаването на програми ще стане много по-лесно.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !