Кога се пенсионират програмистите? Ставаш на 35 и край?

Offnews Последна промяна на 27 май 2021 в 17:14 5202 0

When Do Programmers Retire? Is 35 the End?

Защо нещо не виждаме наоколо побелели разработчици на софтуер? Къде се дяват всички програмисти, когато тяхната възраст напредне? А дали компаниите просто не уволняват остарелите програмисти?

Ако даден програмист на 50 години е на интервю заедно с хора, които са на възраст 20, максимум 30 години, дали компанията ще го вземе на работа? За този проблем има много митове, както и няколко твърде жестоки истини.

Да, понякога изглежда шокиращо, че 40-годишните и понякога дори 35-годишните вече се считат за стари. Под "стари" тук се подразбира, че програмистите на тази възраст планират да се пенсионират или да променят своята месторабота.

Хайде да погледнем статистиката.

Статистиката: на 40, все едно си на 60 години при програмистите

Данните от различните анкети са противоречиви. През 2019 година Stack Overflow анкетира 66329 професионални разработчици от целия свят. Ето какви са резултатите:

От общия брой професионални разработчици 71,7% са по-млади от 35 години, 85% са по-млади от 40 години. Това е изключително необичайно в сравнение с която и да било друга професия в света.

Данните са сортирани и според най-високата средна възраст на разработчиците в различните страни. Така например, в Австралия и САЩ тази възраст е 32,8 години. Но минималната средна възраст на програмистите в Индия е 25,9 години.

Според направеното по-късно изследване, броят разработчици на софтуер на възраст от 55 до 64 години в САЩ се е увеличило с 87000 (8,3%) през 2011 година и до 195000 (10,7%) през 2019 година. Това означава, че концентрацията на разработчиците с по-напреднала възраст в САЩ е по-висока в сравнение с другите страни.

Но тази ситуация бързо ще се промени.

Според данните, публикувани от корпорацията Evans, в света има общо около 24 милиона разработчици, като към 2024 година техният брой ще се увеличи с 20% и те ще станат приблизително 30 милиона. САЩ с нейните 4,4 милиона разработчици на софтуер засега е на първо място в това отношение, но е очевидно че към 2024 година лидерството в това отношение ще поеме Индия.

Към днешен ден ситуацията е такава, че Азия генерира повече програмисти и разработчици, като ден след ден тяхната възраст непрекъснато ще намалява.

Защо те са толкова малко в тази индустрия

Високи заплати и търсене

Очевидно е, че опитният и по-старши програмист заслужава и очаква по-висока заплата, в сравнение с по-младия (но невинаги).

По-големият проблем е търсенето. Необходими ли са на софтуерните компании тези опитни разработчици и струва ли си да се дават толкова пари за тях? За съжаление, при повечето случаи не си струва. На компаниите не е необходим голям брой изключително опитни разработчици, които вземат големи заплати.

Всяка компания си знае своите финансови възможности. Почти никоя не може да си позволи да оставя опитни разработчици на възраст, с висока заплата.

Смяна на работата

Повечето разработчици с голям опит в софтуера намират начини да печелят повече, без да се занимават с писането на сорс код.

Обучението никога не спира

Технологиите, езиците за програмиране и фреймуърковете се променят толкова бързо, че редица възрастни (дори и млади) програмисти не успяват да се справят с всичко.

С възрастта старото поколение вече има редица други задължения. Тези хора често нямат време да изучават най-новото. Още една причина, поради която виждаме все по-малко програмисти на възраст.

Нито една друга професия в другите сектори не налага толкова бързо учене. Но програмистите винаги трябва да са в течение на последните промени.

Обстановката

Времето тече и те започват да забелязват, че са се прехвърлили в "старата" част на екипа или компанията и са заобиколени от голям брой млади програмисти.

Много от тях не могат да намерят общ език с младите програмисти поради разликата в поколенията и редица други фактори. Те се чувстват самотни на своето работно място. Това също е една от многото причини да не виждаме разработчици на възраст в софтуерния сектор.

Относително младата индустрия

Индустрията за създаването на софтуер е сравнително млада в сравнение с другите. Всъщност това е една от най-важните причини. Можем само да се надяваме, че при нейното порастване ние ще започнем да срещаме все повече възрастни програмисти.

Културата на стартъпите също ги избутва

Предприемачите винаги се опитват колкото се може по-бързо да представят пробивни продукти. Всеки предприемач мечтае да промени света в някоя положителна посока. Самият аз като предприемач, мога да разбера тази психология.

Възникналата идея е твърде крехка и главното е нейната реализация. Но преди да я реализират, на предприемачите са необходими някакви технологични продукти (ако това е технологичен стартъп). Те не могат дълго да чакат, докато бъде създаден този продукт.

Ето защо, ако възникналата идея се провали, предприемачите трябва да се извлекат поука от своите грешки и да поемат в друго направление на базата на резултатите от предишните експерименти. Всички тези експерименти изискват бързо разработване на технологични продукти.

Освен това, ако една компания получи финансиране или просто прилична сума пари, често пъти тя не може да си позволи да харчи повече от тази сума.

Ето защо, за евтино и бързо разработване на технологични продукти предприемачите винаги търсят млади разработчици. Но е истина и това, че когато стартиращата компания порасне, тя вече има нужда от опитни разработчици, които са в състояние да изградят здрав фундамент и надеждна архитектура за софтуерните продукти.

В своето интервю пред медиите бившият сценарист на сериала на HBO "Силициевата долина" Дан Лайънс каза по този повод следното: "Аз съм на мнение, че всички са решили, че оптималния доход осигурява младежта: използвай младите хора докато прегорят, а след това се избави от тях и ги замени".

Тази безкрайна възрастова дискриминация при високите технологии предизвика многобройни проблеми, включително огромно психично натоварване както на младите хора, така и на по-възрастните.

Как програмистът може да оцелее в тази област

Програмирането за много хора не е просто професия. По тази тема има написано много, но се оказа, че много от разработчиците на възраст от 50 до 60 години, както и по-възрастни, продължават да се занимават с програмиране.

На някой от тях са предлагали и други длъжности, но те са се отказали, понеже когато правиш това което харесваш и обичаш, може да се каже че много ти е провървяло!

Но независимо от обичта към професията, ако искаш да останеш в програмирането по-дълго време, необходимо е да бъдат отчетени някои фактори. Независимо дали сте млад или възрастен програмист, правилото е съвсем просто:

Ако редовно не обяснявате своите знания, то безнадеждно ще остареете.

Следвайте младия разум

Освен евтина работна ръка, новите разработчици имат още две преимущество, които HR отделите много харесват:

  • Ти винаги искат да знаят повече. Те са любопитни и харесват да изучават новото. По този начин техните познания с голяма вероятност ще си останат актуални
  • Те се вдъхновяват от новите идеи и споделят своето свежо виждане на нещата

Ето защо, следвайте младия разум. Ако вашето мислене е младо, то възрастта не е чак толкова важна.

Ендшпилът

Всеки може да си зададе въпроса, дали програмистите след една определена възраст не ги принуждават да напускат? Случва се, но често пъти това не е така. Какво всъщност става с тях?

Мениджмънтът

Тъй като компаниите винаги и с лекота могат да назначат млади и енергични разработчици, които се задоволяват с малка заплата, те използват опитните програмисти за друго важно нещо - като ръководители на първия и втория ешелон.

Консултантите

Младите хора имат редица преимущества, но не могат да работят като консултанти. Опитните разработчици често пъти стават независими консултанти или консултанти на почасова работа за големите компании. Ако ти си един наистина добър консултант, то можеш да печелиш наистина сериозни суми.

Има консултанти във Великобритания, които печелят милиони паунди годишно.

Фрийлансърът

Много от по-възрастните програмисти не желаят да се съобразяват с партийни кадри или да бъдат зависими от неадекватното ръководство. Те предпочитат да работят свободно и стават фрийлансъри. Печелят много добре.

Тесният специалист

Много от тях стават специалисти в някаква тясна сфера. Познавам хора, които са се специализирали да работят в съвсем конкретни области, където те са изключително много търсени. Това са например big data в здравеопазването, облачната архитектура Azure и други подобни.

В редица специфични технологични сектори винаги има голямо търсене на опитни хора.

Ранното пенсиониране

Някои от разработчиците на възраст предпочитат да се пенсионират по-рано и започват да обучават младите програмисти. Много достойна професия, която добре се заплаща.

Създаването на стартъп

Редица опитни разработчици използват своите връзки и навици, както и част от натрупания капитал за създаването на нова стартираща технологична компания. Обикновено се получава.

Да си останеш програмист

Да! И това е вариант, като голям брой разработчици си остава програмисти на възраст дори на 50-60 години. Обикновено те работят от вкъщи и се задържат в тази област благодарение на своите богати познания и навици.

Изводи

CEO на индийска корпорация Шридхар Вембу експериментирал с назначаването на работа на 17-годишни служители, които току-що са излезли от училище. Оказа се, че само след две години резултатите от тяхната работа почти са се изравнили с резултатите на хората завършили колежи.

Виждаме, че ден след ден броят на младите програмисти бързо расте. Дали програмирането не се превръща в игра за младите програмисти?

Лично аз считам, че възрастта е просто едно число и ако програмистът не живее в миналото и е готов винаги да изучава новото, то той ще бъде предпочитан от всяка една компания.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !