Какво представи Apple в началото на WWDC 2021

Offnews Последна промяна на 08 юни 2021 в 08:00 4847 0

WWDC 2021

Конференцията за разработчици на Apple, WWDC 2021 стартира снощи и отново ще се проведе онлайн поради пандемията от коронавирус. В два часа компанията представи накратко актуализациите на своите операционни системи iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 и macOS Monterey.

iOS 15

Най-очакван разбира се беше анонсът на iOS 15 и новите функции, които тя ще донесе. Основен акцент беше FaceTime, която получава Spatial Audio, Voice Isolation и нов изглед. FaceTime Links са нова опция, която ще ни помогне да планираме разговори дори с хора използващи Android и Windows устройства. Сред останалите нови функции са портретен режим, който ще размаже фона и SharePlay, която ще позволи да гледаме и слушаме едно и също видео или песен, заедно с участниците в разговора.

Messages също получава няколко актуализации, сред които функцията Shared with You, която ще проследява съдържанието, споделено в нишките на съобщенията. Тя ще работи със снимки, истории в Apple News, плейлисти и предавания в Apple Music и Apple TV.

С iOS 15 пристига и нов режим Focus, който ви позволява да използвате устройството си в сихрон с текущия начин на мислене, например когато сте на работа, то ще ви показва само приложения, свързани с нея. Режимите ще се определят възоснова на вашето местоположение.

Останалите подобрения включват ново обобщение на известията, функцията Live Text, която може да заснема текст от снимки, ново приложение Weather с по-високо качество и поддръжка на Wallet за лични карти. Apple Maps ще добави още подробности, специално проектирани забележителности, нощен режим, подробни пътни платна за шофьорите, много подробен транзитен интерфейс и 3D упътвания за пешеходци с AR. Apple обяви също и уеб разширения за Safari на iPhone и iPad.

Компанията обяви и някои нови опции за AirPods Pro, които вече ще имат функция Conversation Boost. Тя работи като слухов апарат за хора с леки увреждания на слуха. Освен това слушалките ще получат и Annonunce Notification, която ще се синхронизира с настройките на Focus в iOS 15 и ще чете приоритетните известия, списъци и прочие.

Подобрения има и във Find My, което ще ви уведомява, ако сте оставили AirPods. Apple добавя и поддръжа на Spatial Audio за AirPods Pro и AirPods Max към Apple TV, което е основна актуализация за слушалките. Не на последно място Apple Music получава Dolby Atmos.

iPadOS 15

iPadOS 15 получава същите подобрения като iOS, но в по-голями размери. Може би най-голямата промяна е, че библиотеката с приложения вече е достъпна за iPad и е вградена директно в дока. Можете да организирате страниците по-лесно, а има и ново многозадачно меню, което ви позволява да показвате приложение на цял екран, разделен изглед или плъзгане. Вече можете да плъзнете надолу, за да видите нов “shelf”, който показва всички прозорци на приложеие.

Останалите допълнения включват възможността да изпращате съобщения в споделена бележка и да използвате хаштагове, за да ги организирате. Има и нов инструмент, наречен Quick Note, който ви позволява да плъзнете от ъгъла на екрана с Apple Pencil за бързо записване на бележка.

Що се отнася до поверителността, която винаги е била на първо място за гиганта, с iOS 15 способностите на Siri за разпознаване на глас могат да се случват на самото устройство, което му позволява да функционира без WiFi или данни и ще помогне за повишаване на сигурността. Останалите актуализации за поверителност включват Mail Privacy Protection, която ще скрие IP адреса и подробностите за местоположението на потребителите, както и това дали имейлът е отворен или не. Hide my Email ще позволи на потребителите да споделят произволни имейл адреси, ако искат да запазят своя в тайна.

Компанията представя и нов отчет за поверителността на приложенията, който ще ви предостави повече прозрачност за това как апликации от трети страни използват вашата информация. Той ще показва подробности като колко често всяко приложение има достъп до местоположението, камерата, микрофона и др. Не на последно място трябва да споменем и новата услуга iCloud Private Relay, която използва два прокси сървъра на Apple, за да попречи на вашия доставчик на услуги или някой друг да вижда каква мрежа и сайтове използвате, ако имате iCloud +.

macOS Monterey

Сред най-големите нови функии на macOS Monterey е Universal Control, която представлява еволюирала версия на Continuity и ви позволява да използвате клавиатура и мишка в Mac и iPad. Уникалното при нея е, че устройствата имат пространствена информираност и можете просто да преместите курсора си през дисплеите, без да се налага да посочвате на компютъра къде се намират те. Цялата работа по конфигурирането се случва в рамките на операционната система.

Другите актуализации включват AirPlay за Mac, по-тънки раздели и нови групи раздели в Safari и възможността да създавате свои собствени преки пътища.

watchOS 8

Новата watchOS 8 ще включва повече функции за внимание, сред които подобрена медитация с водач и допълнителни показатели за проследяване на съня, като сърдечна честота, ниво на кислорода в кръвта и дихателна честота. Apple добавя и нови тренировки по Тай Чи и Пилатес. Услугата Fitness+ получава поредица от тренировки, водени от Джанет Дженкинс, плюс тренировки “artist spotlight ”.

Останалите актуализации, които не са свързани със здравето включват нови циферблати със снимки в портретен режим и по-лесен начин за отговор на съобщения, чрез режима Scribble. Часовникът ще получи още поддръжка за множество таймери, Assistive Touch за използване с една ръка, актуализирана функция Find My и др.

Компанията добавя и няколко нови опции в приложението Health. Вече можете да споделяте здравните си данни с лекари и членове на семейството, което ще улесни следенето на здравето на възрастни членове на фамилията.

Следващата нова функция е Walking Steadness, която проследява промените в походката и баланса и оценява риска от падане. Приложението ще уведоми вас и вашите контакти, ако има риск от потенциално падане. Не на последно място има и нова функция Trends, която е в състояние да прецени дългосрочните модели във вашето здраве, чрез различни показатели.

Що се отнася до HomeKit iOS 15 ще ви позволи да ползвате iPhone и Apple Watch и като ключ за вашия дом, стига да разполагате със съвместима интелигентна ключалка. Вече ще можете да контролирате tvOS с помощта на гласови команди и устройство HomePod, а tvOS ще има нов ред Shared With You, включващ съдържание, препоръчано ви от приятели.

Освен това Apple отваря Siri за производителите на аксесоари, което означава, че ще можете да използвате асистента с различни интелигентни устройства.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !