Какво да очакваме от WWDC 2021 на Apple?

Offnews Последна промяна на 04 юни 2021 в 09:19 4996 0

Phone12 Pro Max и iPhone12 mini

Конференцията за разработчици WWDC 2021 на Apple ще стартира онлайн на 7 юни в 20 часа наше време. По време на основната бележка Тим Кук и останалите изпълнителни директори на компанията ще ни представят най-големите промени, свързани с iOS, iPadOS, macOS и другите операционни системи. Обикновено встъпителната бележка продължава около два часа, така че ще трябва да си предвидите свободно време, ако искате да я гледате на живо.

Разбира се WWDC 2021 е много повече, конференцията ще продължи до 11 юни и технически е достъпна за всички регистрирани разработчици на Apple, които плащат такса от 100 долара годишно. Те ще могат да присъстват на индивидуални сесии, които не са обществено достояние, за да подготвят приложенията си за следващите версии на операционните системи.

Най-очаквани може би са новините, свързани с iOS. Миналата година операционната система на Apple получи разширена поддръжка за уиджети, а сега според Bloomberg компанията е преработила начина на работа на известията в iOS 15. Те ще могат да се настройват по различен начин, в зависимост от това какво правите – шофирате, спите, или др. Bloomberg предполага още, че iOS 15 може да получи автоматичен отговор на съобщения, в зависимост от това кое състояние е избрано.

Според слуховете Apple ще покаже и нов облик на заключения екран на iPhone, което би имало смисъл, ако планира да промени концепцията за статуси и състояния. Това се свързва със слуховете, че iPhone 13 ще получи Always-on дисплей в стил Android, след като започна да използва OLED екрани.

Освен това компанията ще надгради възможностите за контрол на проследяването от приложения, въведени с iOS14.5 и планира да разработи повече социални функции за iMessages, за да се конкурира с основните играчи при месинджърите. Ще видим и някои интересни опции за достъпност, като функция играеща ролята на успокояващ фон със звук на дъжд, вълни, ручеи и др.

Тъй като iOS и iPadOS споделят един и същ основен набор функции, може да се очаква всяко подобрение от гореизброените, да присъство и в iPadOS. Apple ще се постарае да използва по-добре възможностите на чипа М1 в таблетите си от висок клас, като подобри многозадачността. iPadOS 15 също ще получи преработен начален екран, който ще можете да напълните с уиджети, вместо да ги поставяте само в малка лента, както е в момента.

Apple отдавна вярва, че iPad са визията за бъдещето на компютрите, но нарастването на продажбите на Mac през изминалата година доказа, че хората все още не са склонни да се откажат от тях. Това отчасти се случи и заради преминаването към собствени чипове, които замениха тези на Intel. Тъй като компанията все още се приспособява към тази промяна, не очакваме сериозни промени в macOS тази година.

За сметка на това обаче, Джон Просър твърди, че ще видим преработени 14 и 16 инчови MacBook Pro, които ще получат отново вече изгубени опции като MagSafe, четец на SD карти и HDMI изход. Очаква се устройствата да разполагат с miniLED дисплеи, като тези в новия iPad Pro и следващо поколение чипсет, наречен M1X, който ще е още по-производителен и енергоефективен.

Що се отнася до часовниците на Apple, наистина няма много информация, освен това, което компанията вече е потвърдила за watchOS. Следващата актуализация ще включва нова функция, наречена Assistive Touch, която ще позволи на хората да контролират своите часовници със стискане на ръката, или притискане с върха на пръстите. Часовникът ще ползва сензорите си за движение, монитора за сърдечен ритъм и машинно обучение, за да откирва малки движения в мускулите. Освен това най-вероятно ще видим нови циферблати, но останалите подробности за операционната система ще разберем на 7 юни.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !