Как Lensa AI превзе смартфоните за по-малко от месец

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 13 декември 2022 в 12:13 2034 0

Lensa AI

Снимка Lensa AI

Как Lensa AI превзе смартфоните за по-малко от месец

Половината ви приятели най-вероятно вече са си сменили профилните снимки в социалните мрежи с нови и по-артистични. В странна комбинация от художествен стил и някаква тематика, но запазвайки чертите на потребителите. Всички те са дело на алгоритмите на изкуствен интелект (AI) и идват основно от едно мобилно приложение – Lensa AI. Популярността на програмата скача неимоверно през последния месец и вече е номер 1 в класациите на Google Play и App Store.

Подобен успех не остава незабелязан и в рамките на седмици се появяват десетки копия на Lensa AI. В класацията на САЩ вече Топ 3 на App Store е доминиран от подобни приложения. Редица други се появяват на хоризонта. Lensa AI обаче запазва лидерската си позиция с 12.6 млн. сваляния само в платформата на Apple в първите дни на декември. Това е с 600% ръст спрямо месец по-рано, когато има 1.8 млн.

Как работи Lensa AI

Lensa AI разчита на нашумелите в края на 2022 г. платформи за изкуствен интелект (AI) с отворен код. В случая, приложението използва Stable Diffusion. Платформата е безплатна и предлага генерирането на серия от изображения при зададени текстови параметри. Тя е сходна с друга подобна и по-популярна такава – Dall-E.

Разработчиците на Lensa AI предлагат по-насочено приложение. Потребителите слагат няколко свои снимки в системата, като има определени изисквания за тях. Кадрите трябва да са минимум 10, но не повече от 20 и да включват само един човек. Групови снимки няма да бъдат обработени. Също така трябва да са основно портретни и по възможност да изразяват различни физиономии и ъгъл на снимане на главата.

Последната фаза е да изберете колко AI изображения искате да получите и срещу което плащате някаква дребна сума (между 6 и 20 лева да речем). Накрая изчаквате десетина минути, за да може Lensa AI да ги генерира и получавате около стотина AI портрета в различна стилистика. От които няма как да не харесате поне няколко, които да сложите за профилна снимка по социалните мрежи.

Противоречията и копията

Lensa AI създаде както много шум покрай успеха си, така и доведе до няколко противоречиви проблема. Единият е, че можете да „излъжете“ системата и да генерирате еротични изображения, въпреки, че „голи“ снимки са забранени за качване. Вторият е по-обширен и всъщност е част от нарастващата дискусия за ролята на AI и как може да се защитят правата на художници, автори и други творци от използването на техни похвати и творби от алгоритмите. Немалка част от портретите създадени от Lensa AI използват за прототипи различни готови картини или изображения, които значително преработват. Но го правят това без да заплатят авторски права или да дадат съответното цитиране на първоизточника.

Независимо от всичко това, Lensa AI се оказва бърз хит в интернет пространството. Което неминуемо води и до също толкова скоростното създаване на копия на приложението. Второто по популярност, поне в САЩ, е AI Art: AI Image Generator, следвано от Dawn – AI Avatars и Wonder – AI Art Generator. Разликата при тях е, че те позволяват на потребителите да зададат някаква тематика и базови параметри чрез текст. Както, реално функционира базовата платформа Stable Diffusion. Манията по AI генерирани аватари и снимки тепърва се разраства и ще видим дали няма да се прехвърли към други сфери.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !