Изкуственият интелект Firefly вече работи на над 100 езика, включително и български

Мария Иванова Последна промяна на 17 юли 2023 в 11:33 665 0

Adobe Firefly

Снимка Adobe

Изкуственият интелект Firefly вече работи на над 100 езика, включително и български

Производителят на едни от най-популярните софтуерни програми за редактиране на снимки и видео Adobe обяви, че изкуственият интелект Firefly, генериращ изображения от текст, вече е достъпен в световен мащаб. От съобщението на компанията става ясно още, че той поддържа текстови подкани на над сто езика, сред които и български. Потребителският интерфейс на инструмента вече е достъпен на 20 езика, включително немски, френски, японски, испански и португалски.

В допълнение към разширяването на достъпа, софтуерният гигант разкри, че в онлайн приложението Firefly и във Photoshop са създадени над един милиард актива. Това, според компанията, ги прави "две от най-успешните бета версии в историята на Adobe".

"Бяхме изумени от това как творците използват Firefly, за да създадат над един милиард прекрасни изображения и текстови ефекти, което я прави една от най-успешните бета версии в историята на Adobe само за три месеца” - споделя Ели Грийнфийлд, главен технически директор дигитални медии в Adobe. "Днешното обявление е свързано с това да направим Firefly достъпна за повече хора на предпочитаните от тях езици, така че те да могат да продължат да използват нашия уникален модел, за да вдъхнат живот на въображението си и да създават активи с най-високо качество, които са безопасни за търговска употреба" - допълва още тя.

Бета версията на Firefly стартира през март тази година, като първоначално започна с уеб базиран интерфейс. Оттогава Adobe я внедри във Photoshop, Illustrator и Express. За разлика от други AI инструменти за генериране на изображения от текст, като например Dall-E на OpenAI, които не са разкрили своите данни за обучение, Adobe гарантира, че изображенията, създадени с Firefly, са безопасни за търговска употреба. Компанията уверява, че изкуственият интелект е обучаван единствено върху изображения от каталога с визуални ресурси Adobe Stock, както и върху снимки без ограничения в авторските права от публичното пространство.

Firefly на Adobe е един от многото продукти с генеративен изкуствен интелект, които придобиха популярност през последните месеци. Както вече споменахме, инструментът позволява на потребителите да генерират висококачествени изображения бързо и лесно чрез прости текстови команди.

Ако т. нар. подкани за изкуствен интелект, преобразуващи текст в изображение, имат някакъв недостатък, то това е езиковата бариера. Именно този проблем адресира Adobe, подобрявайки езиковата поддръжка на Firefly и разширявайки по този начин достъпността на услугата.

Това, според компанията, означава, че създатели на съдържание, дизайнери и маркетингови екипи от цял свят вече ще могат да генерират изображения и текстови ефекти на предпочитания от тях език, независимо от опита си. Adobe се надява, че нововъведението ще допринесе за оптимизиране на работните процеси и ще подобри производителността на дигиталните творци.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !