iOS 17.4 вече е в Европа и поддържа алтернативни магазини за приложения и NFC разплащания

Актуализацията е необходима, за да се отговори на новите правила на ЕС

Стефан Николов Последна промяна на 07 март 2024 в 11:39 273 0

EU IOS

Снимка Apple/OFFNews

iOS 17.4 вече е в Европа и поддържа алтернативни магазини за приложения и NFC разплащания

Някои от актуализациите на iOS 17.4 се изискват от новия Закон за цифровите пазари на ЕС. Отсега нататък Apple ще поддържа алтернативни магазини за приложения. А разработчиците, които искат да се възползват от това, ще трябва да преминат през процес на одобрение и да плащат на Apple "такса за основна технология", която възлиза на 50 евроцента на инсталация, когато приложението достигне 1 милион изтегляния годишно. Процесът може да отнеме известно време, но към момента е известно, че поне един алтернативен пазар от Mobivention ще стане достъпен на 7-ми март. Epic също така работи по пускането на Epic Game Store за iOS още през 2024 г., а MacPaw планира официално да стартира своя магазин Setapp през април.

Освен това Apple отваря достъпа до NFC разплащанията чрез iPhone за външни оператори и позволява на потребителите в ЕС да изтеглят алтернативни браузъри, които не са базирани на енджина WebKit (като Chrome и Firefox). Появява се нов екран за избор в Safari за iOS, който предлага да се зададе браузър по подразбиране при първото отваряне. Засега няма официално обявени алтернативи, но Google и Mozilla вече експериментират с нови браузъри за iOS, които по-късно може да бъдат предоставени на потребителите.

Другите актуализации включват автоматични транскрипции на английски, испански, френски и немски език за Apple Podcasts. Текстът ще се появява в синхрон с видеото, а освен това е налично и търсене на думи, за да възпроизведете подкаста в желания от вас момент.

Изданието The Verge допълва, че актуализацията за iOS 17.4 включва още нов криптографски протокол за iMessage, известен като PQ3, който ще засили криптирането на съобщенията от край до край, за да се противопостави на потенциалните атаки, базирани на квантови изчисления.
Siri ще има възможност да чете входящите съобщения на всеки език, а именно на испански, френски, немски, китайски и други. След актуализацията на Unicode 15.1 през септември миналата година са добавени и над 100 нови емотикона. Включително лайм, скъсана верига, кафява гъба и кимаща глава.

Устройствата iPhone 15 вече ще показват повече информация в настройките относно батерията: включително броя на циклите, датата на производство и кога батерията е била използвана за първи път. И накрая, функцията за разпознаване на музика, въведена в iOS 14.2, вече ще ви позволява да добавяте разпознатите композиции към библиотеката и плейлистите си в Apple Music.

iOS 17.4 е съвместима със същия набор от модели iPhone като iOS 17, като се започне от серията iPhone X и второто поколение iPhone SE. Разпространението ще става постепенно, но е възможно да се провери наличието на актуализацията на вашето устройство, което става от настройките.

Едновременно с iOS 17.4 Apple пусна и iPadOS 17.4, в която има много от същите промени, включително актуализация на App Store, отговаряща на изискванията на ЕС. Очаква се съвсем скоро компанията да представи и visionOS 1.1 (за Apple Vision Pro), macOS 14.4, watchOS 10.4 и HomePod 17.4.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !