Google започва да изтрива неактивните за последните две години акаунти

Стефан Николов Последна промяна на 17 май 2023 в 12:20 964 0

Gmail

Снимка Solen Feyissa/Unsplash

Google уточнява, че преди акаунтът ви да бъде изтрит, ще получите голям брой предупредителни имейли

Може би сте си мислили, че Google акаунтът е вечен, но в последната публикация в блога на интернет гиганта е публикувана новата политика на компанията за изтриване на неактивните акаунти. Новият краен срок е две години - ако за този период от време профилът ви не е проявявал каквато и да било активност, то тогава той ще бъде изтрит завинаги.

Компанията представя това като начин за предотвратяване на спама. В публикацията на блога се казва, че "вероятността изоставените акаунти да са конфигурирани за двустепенна проверка е минимум 10 пъти по-малка в сравнение с активните акаунти", а след като бъдат компрометирани, те се превръщат във вектори за спам и кражба на самоличности. Изданието ArsTechnica допълва, че изтриването на старите акаунти и освобождаването на място за съхранение вероятно е и един много добър начин за намаляване на разходите, което напоследък е актуално за Google.

Политиката на Google за неактивните акаунти се отнася само за индивидуалните акаунти. Ако имате бизнес акаунт и плащате месечна такса, не е шокиращо, че можете да останете неактивни, докато не постъпят парите. Google отбелязва: "Най-лесният начин да поддържате Google акаунта си активен е да влизате в него поне веднъж на всеки 2 години". Това е всичко, което е необходимо, за да бъдете активни. Google изброява и няколко примера за "активност", ако вече сте влезли в профила си:

"Активността може да включва следните действия, които можете да предприемете, когато влизате или когато сте влезли в профила си в Google:

• Четене и изпращане на имейли
• Използване на Google Drive
• Гледане на видео в YouTube
• Теглене на приложения от Google Play Store
• Използване търсачката на интернет гиганта
• Използване на Google акаунта за логване в онлайн услуга на трета страна или в приложение"

В документацията на системата за техническа поддръжка на Google се посочват и "използването на Android" в смартфон с Google акаунт като подходяща форма на активност. Така че теоретично включването на телефон с Android би било достатъчно, за да остане акаунтът ви завинаги активен. Също така се казва, че плащането на абонамент за хранилище Google One също се счита за "активност".

Интересно е, че Google Photos изглежда има свои собствени, напълно отделни показатели за "активност", които биха могли да доведат до изтриване само на вашите снимки, а останалата информация да си остане. Google Photos изисква да използвате приложението, да посещавате уеб сайта на Google Photo, или да качвате снимки на всеки две години.

Акаунтите на хората, които вече са преминали границата "неактивни от две години", няма да бъдат незабавно изтрити. Голямото прочистване на Google акаунтите официално е насрочено за месец декември 2023 г. Изтриването на акаунта ви не би трябвало да е изненада за никого, тъй като Google обещава да изпрати "многобройни известия през месеците, предшестващи изтриването, както на имейл адреса на акаунта, така и на имейл адреса за възстановяване (ако такъв е бил предоставен)".

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !