Google представи новата операционна система KataOS за приложения с машинно самообучение

Стефан Николов Последна промяна на 22 октомври 2022 в 11:49 1114 0

Google KataOS

Снимка Google

Google KataOS

Google представи нов проект, който има за цел създаването на проверена и безопасна операционна система, която гарантирано защитава конфиденциалността и безопасността на потребителя. В нея се използват приложения, за които е логически невъзможно да нарушат хардуерната защита на ядрото на операционната система, а програмните библиотеки също са гарантирано защитени. Тази платформа е предназначена предимно за приложенията за машинно самообучение (Machine Learning – ML), като основната цел на този проект е разработването на гарантирано безопасни интелигентни системи.

Проектът носи кодовото име Sparrow и в неговите рамки е изградена новата операционна система KataOS на Google. Интернет гигантът вече отвори основния код на базовите програмни модули. KataOS е написана на програмния език Rust, който се налага все повече при разработката на AI и ML решения. Той не допуска появата на цели класове потенциални бъгове, каквито са например off-by-one грешките и препълването на буфера. По принцип Rust дава възможност за постигане на много по-висока скорост на разработване, в сравнение със С и C++, което става чрез характерните особености на този програмен език и строгите правила, благодарение на които не се губи време за двойни проверки и писането на излишен код.

Google работи върху този проект съвместно с Antmicro, като партньорите са избрали да използват микроядрото sel4-sys, понеже при него информационната безопасност е поставена на първо място и то е вече доказано безопасно, с гарантирана конфиденциалност, цялостност и достъпност. Първоначалната версия на KataOS работи с ARM архитектурите, но финалният проект ще поддържа и отворената архитектура openTitan, базирана на процесорната архитектура RISC-V. OpenTitan също е проект на Google и цели заздравяването на сигурността на чиповете с помощта на отворената технология root-of-trust (RoT). OpenTitan е насочен, както към обезопасяването на чиповете в дата центровете, така и на тези в потребителските устройства. Така например, в най-новите смартфони Pixel 7 и Pixel 7 Pro се използва чипа за информационна безопасност Titan M2, разработен именно в рамките на този проект.

Текущата версия на KataOS, която е качена в GitHub включва почти всички софтуерни модули написани на Rust, както и фреймуърковете за работа с този програмен език. Самата KataOS може в динамичен режим да зарежда и стартира външни приложения. Но кодът, който е качен в GitHub не включва необходимите компоненти за стартирането на подобни приложения. Google заяви, че съвсем скоро ще публикува и кода на тези функции.

Крайната цел на интернет гиганта е да отвори сорс кодовете на цялата платформа, включително всички хардуерни и софтуерни разработки. Към днешен ден в GitHub е представена съвсем ранната версия на операционната система KataOS. Това е едва началото, а Google се надява, че в развитието и усъвършенстването на този проект ще се включат много програмисти, които ще помогнат за изграждането на бъдеще, в което интелигентните компютърни системи с машинно обучение винаги заслужават доверие.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !