Google обяви пет новости за интернет търсачката си

Стоян Ненов Последна промяна на 01 април 2023 в 11:56 662 0

Google

Снимка Google

Google обяви пет новости за интернет търсачката си

Google е най-популярната интернет търсачка в света с голяма преднина спрямо конкурентите си. Напоследък обаче другите търсачки, например Bing на Microsoft, привлякоха повече внимание с нови, по-умни функции и възможности. За да покаже, че не изостава от конкуренцията, Google също обяви пет ъпдейта за търсачката си.

Те излизат сега, в чест на 2 април – Международният ден за проверка на фактите. „В наши дни почти всеки човек се е оказал в ситуация, в която трябва сам да проверява факти, за да се увери в дадено твърдение или източник. Всички трябва да имат нужните инструменти, за да могат да намерят информация, на която могат да се доверят“, казва Google.

Затова компанията пуска пет малки актуализации на търсачката си, които да помогнат в постигането именно на тази цел. Част от тях са налични за всички потребители, а друга – само за англоговорящи, поне в началото.

Вече всички ще могат да използват допълнителното каре About this result (За този резултат), което съдържа информация за дадения източник – кратка история на сайта и евентуалното ниво на риск. Например линкът може да е описан като предлагащ защитена, криптирана връзка, като сайт, който е онлайн от 2014 г. и че е собственост на компанията Х или друга информация. Данните ще варират според наличното за дадения сайт в публичното пространство. Според Google тази информация ще даде контекст на потребителя и ще му позволи да взима по-адекватни решения дали да се довери на даден сайт или не.

Втората новост ще е карето Perspectives. То ще се показва автоматично при търсене на конкретни, актуални и „горещи“ теми. В него ще има подбор от допълнителни връзки към публикации по темата от различни източници – медии, анализи, блогове, любители и експерти. Идеята в случая е да се даде възможност на потребителя да види по-голяма палитра от гледни точки по дадения казус. Тази функция първоначално ще е налична само в САЩ.

Третата новост е каре „About this author”. То е сходно на това за сайтовете, но се концентрира върху авторите на публикациите. Карето ще е достъпно през бутона с три вертикални точки до всеки резултат в търсачката. В него ще има данни за историята и опита на различни автори.

Следващата нова функция е подобрен анализ за достоверността на сайтовете. Потребителите ще могат да напишат интернет адреса на даден сайт в търсачката и ще видят ново каре в резултатите. То ще показва повече данни за историята на сайта, собственика, популярни публикации и др. Функцията ще е налична глобално, но само на английски засега.

Търсачката на Google ще може автоматично да открива и „информационни дупки“ и да предупреждава потребителите. Това са моментите, когато се случва голямо събитие, което привлича много интерес, но все още няма достатъчно подробности. Именно в такива ситуации има и голям риск от дезинформация и фалшиви новини. Затова търсачката автоматично ще предупреждава потребителите да внимават и да не прибързват със заключенията. Тази функция е налична в целия свят, като ще работи на английски, френски, немски, италиански и японски, като се предвижда добавянето и на още езици по-натам.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !