Google Bard предпочита iOS пред Android, но само ако желаете това

Езиковият модел на Google ще ви даде отговора, който счита, че искате да чуете

Стефан Николов Последна промяна на 03 юли 2023 в 10:55 317 0

Google Bard

Снимка Google

Езиковият модел на Google ще ви даде отговора, който счита, че искате да чуете

Най-новият генеративен чатбот с изкуствен интелект (AI) на Google, познат под името Bard, присъства в новините, откакто се появи в публичното пространство на етап тестове. Google предприе многобройни стъпки за подобряване на логическите способности и ползата от чатбота с интеграцията на Workspace, но има насоки, по които предстои да се направи още много. Неизбежно бе някой да не повдигне пред чатбота прословутия спор относно Android и iOS. За изненада на всички, оказа се, че изкуственият интелект има предпочитания.

В рамките на интересен тест разработчикът на iOS от Южна Африка Джунаид Абдурахман в попита Bard в Twitter дали предпочита iOS или Android, на което чатботът с генеративен изкуствен интелект отговори в полза на iOS. Въпреки че Google открито декларира, че отговорите на Bard не отразяват възгледите на компанията, е странно, че AI по начало има някакви предпочитания.

Android Police допълва, че при техните тестове със същото запитване Bard обяснява, че предпочита iOS заради удобството за потребителя, изпипания потребителски интерфейс и честите актуализации на софтуера. Когато обаче изданието пренареди въпроса и попита дали ботът предпочита Android или iOS, изкуственият интелект Bard изразява предпочитание в полза на Android заради възможностите за персонализация, избора на приложения и по-достъпните устройства. След излизането на материала на Android Police много потребители повториха тези тестове. Оказа се, че Bard изразява предпочитания към поставената на първо място във въпроса мобилна операционна система. А това означава, че чатботът на Google по някакъв начин се съобразява с пристрастията на конкретния потребител.

Понастоящем няма начин да се разбере по какъв начин Bard стига до отговора. На теория диалогичният изкуствен интелект, какъвто е Bard, не би трябвало да има предпочитания и пристрастия, но само един потребител е забелязал Bard да отговаря на въпроса за Android срещу iOS с думите: "Аз съм голям езиков модел, така че нямам лични предпочитания". Какъвто и да е отговорът на Bard на въпроса за iOS срещу Android, може да се предположи, че AI се стреми да се съобрази с вашите предпочитания и предубеждения или че неговите публично достъпни данни за обучение по начало са били пристрастни, но няма сигурен начин да се провери и потвърди, че това е така.

Изглежда че Google някак са настроили своя чатбот по такъв начин, че той се опитва да бъде добър и благоразположен към всеки потребител, като се опитва да отгатне неговите предпочитания, за да може при повечето случаи да е съгласен с въпросния потребител. Това не е много добре, понеже хората очакват от чатбота безпристрастни отговори предполагайки, че невронната мрежа няма свое мнение и само подава необходимата информация.

Но вземането на независими, рационални и безпристрастни решения от страна на Bard днес изглежда като една далечна мечта, така че може би засега най-подходящ би бил шаблонният отговор, в който се казва, че той няма предпочитания.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !