Браузърът Firefox получава нови функции за месеца на киберсигурността

Стоян Ненов Последна промяна на 19 октомври 2022 в 15:17 864 0

Mozilla Firefox Update

Снимка Mozilla

Mozilla Firefox Update

Mozilla обяви, че октомври е един от любимите ѝ месеци, тъй като есента влиза в своя разгар и това е месецът на киберсигурността. За да го подкрепи, фондацията обяви, че пуска специален ъпдейт на браузъра Firefox, който ще предложи няколко нови функции, както и по-добър и практичен начин за защита на личните данни.

Първата новост е малка, но практична и може да увеличи популярността на поверителното сърфиране. Потребителите вече ще могат да добавят бутон за бърз достъп до режима за поверително сърфиране в лентата със задачи на операционната система, която използват (само за настолни платформи). Така няма да се налага да се отваря първо стандартният браузър и през него да се активира поверителното сърфиране, а ще е възможно чрез едно натискане на бутона за бърз достъп.

Mozilla припомня, че режимът за поверително сърфиране на Firefox вече активира по подразбиране HTTPS връзката на всеки сайт. Също така има и постоянно работеща система Total Cookie Protection срещу зловредни „бисквитки“.

Друга новост за браузъра е функцията Firefox View. Това е нова начална страница на браузъра, която може да се показва и при новоотворен таб. Тя има по-различен дизайн, като ще показва до 25 от последно затворените табове за съответния прозорец. Ще може и да се синхронизира между различните устройства, на които потребителят използва Firefox с един и съши профил. При мобилните устройства обаче ще се показват последните три активни таба. Firefox View ще поддържа и персонализиране на дизайна чрез Colorway с нова цветна колекция.

Colorways е функция за десктоп версията на браузъра, която дава възможност на потребителя да избере цветове и фон на прозореца според предпочитанията си. Сега тя получава колекция от Independent Voices с творби от известни художници и дизайнери. Сред тях е и Кийли Алексис, създател на Air Jordans и други популярни обувки на Nike. Тя е създала и специални теми за Firefox, като това е първата ѝ съвместна работа с технологична компания. Independent Voices ще е временна колекция, като ще е налична до 16-ти януари, затова почитателите на изкуството трябва да се възползват докато имат възможност.

Mozilla ще предложи и две малки функции за подобряване на продуктивността. Първата е възможност да се редактират PDF формуляри, което да улесни попълването на различни документи. Въвежда се поддръжка и за добавяне на подпис.

Втората функция е само за потребителите на macOS 10.15 или по-нова. Те ще могат да използват функцията за разпознаване на текст в изображения или скрийншоти. След като технологията разпознае текста, потребителят може да го маркира, копира и сподели, без да се налага да го преписва ръчно. Функцията ще е съвместима и с вграденият четец на macOS – VoiceOver.

Обновената версия на Firefox вече се разпространява безплатно и ще достигне до потребителите на браузъра, ако не са спрели автоматичните актуализации (ако са, трябва да я изтеглят ръчно от сайта на Mozilla). Новата „лисица“ е налична за Windows, macOS, Android и iOS.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !