Apple заплаши да спре чат услугите си във Великобритания

Стоян Ненов Последна промяна на 21 юли 2023 в 16:35 493 0

iMessage

Снимка Apple

Apple заплаши да спре чат услугите си във Великобритания

Apple обяви, че може да изтегли чат услугите си като iMessage и FaceTime от Великобритания. Причината е нов предложен закон, който според ИТ гиганта ще влоши сигурността за потребителите, съобщава БиБиСи.

Проблем са предложения в закон от 2016 г. Ако те станат факт, услугите за чат и обмен на съобщения ще са задължени да взимат разрешение от вътрешното министерство за всички функции за сигурност, които искат да внедрят преди да го направят.

Освен това службите ще имат право да изискват от фирмите да деактивират определени функции за сигурност и то без да казват на обществото и на потребителите си. Това ще се прави моментално, без предупреждение и срок за въвеждане.

Законът предвижда въвеждане на процес за независим мониторинг на всяко изискване или заявка, като компаниите ще могат да го изискват. Фирмите ще имат право и да обжалват направените заявки преди да са длъжни да ги изпълнят.

Британското правителство е отворило публична консултация за промените. В аргументите се казва, че промените не въвеждат нови правомощия, а актуализират стария закон към настоящите технологии.

Apple е дала дълго становище срещу закона, като част от консултациите. В него компанията заявява, че е против да дава обяснения на институциите за всяка промяна за функциите и нивото на сигурност на продуктите си. Компанията също така казва, че подобни изисквания ще засегнат сигурността на продуктите ѝ в целия свят и не иска да дава „задни врати“ в криптирането на данните.

В становището си Apple казва, че няма да промени сигурността на продуктите си само за една страна, като това ще влоши защитата за всички потребители. Компанията допълва, че някои изисквани промени изискват софтуерен ъпдейт и няма как да бъдат направени тайно. Apple завършва, че предложението „представлява сериозна и директна заплаха за сигурността на данните и поверителността на информацията“ и то ще засегне и хората извън Великобритания.

От вътрешното министерство коментират, че законът ще „защитава хората от престъпници, насилници на деца и терористи“. Институцията допълва, че предложенията ще бъдат обмислени внимателно и целта е да бъде направен възможно най-силен закон, като все още не са взети окончателни решения.

Apple не е единствената компания, която е против предложенията. WhatsApp и Signal вече също за заявили позиция против. И двете казват, че няма да изпълнят предложените изисквания, ако влязат в сила. Signal също е предупредила, че е готова на напусне Великобритания, ако законът стане факт.

„Има известна арогантност и невежество от страна на правителството, ако смята, че големите компании ще се съгласят с този закон без да се възпротивят сериозно“, коментира експертът по киберсигурност проф. Алан Уудуорд оф Университета на Съри.

Приемането на становища като част от отворената консултация ще продължи до 31-ви юли т.г. След това предстои разглеждането им и преценка дали и какви промени да бъдат направени в предложението.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !