Apple премахна мобилните приложения на руската VK от App Store

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 28 септември 2022 в 11:21 926 0

VK for iOS

Снимка VK

VK за iOS

Apple премахна всички мобилни приложения на руския технологичен конгломерат VK от своя магазин App Store. Първоначално, новината се появи в руските Telegram канали, впоследствие беше потвърдена първо на сайта на засегната компания, а после и от американския гигант пред The Verge. Блокирани са всички приложения – изключително популярната в Русия и рускоезичния свят социална мрежа VKontakte, музикални и стрийминг услуги, решения за видеоконферентни разговори, чат платформа и др.

Американският технологичен гигант е предприел тази стъпка, заради наложените санкции от страна на правителството на Великобритания над Русия, заради войната в Украйна. Apple коментира, че тези приложения са разработени и се разпространяват от компания, чиито собственик е обект на търговско ембарго.

„За да можем да спазим тези санкции, ние премахнахме профила на разработчика зад тези приложения и те няма да могат да се свалят, независимо от местоположението ви“, коментира Адам Дема, говорител на Apple пред The Verge. От компанията допълниха, че тези потребители, които вече са ги свалили ще могат да ги използват. Най-вероятно обаче в един момент те ще престанат да работят поради липсата на ъпдейти.

От VK коментираха, че функционалностите на приложенията са запазени и препоръчват на потребителите да използват мобилните версии на сайтовете ѝ. Руската компания допълва, че ще продължи да развива и поддържа решения за iOS в бъдеще.

В понеделник 23 септември, британското правителство наложи нови санкции на 23-ма души от ръководството на „Газпромбанк“. През декември 2021 г., руският милиардер Алишер Усманов, който беше мажоритарен собственик на VK продаде своя дял на „Согаз“. Това е дружество основано от газовия гигант „Газпром“, като институцията държи контролния дял акции. Apple най-вероятно блокира приложенията, заради тази косвена връзка. Има и друг елемент – САЩ наложиха санкции на близкия до руския президент Владимир Путин, Владимир Кириенко, който е главен изпълнителен директор на VK.

От друга страна, VK се превърна в истинска дигитална империя в Русия. Както отбелязахме по-горе с доста силен държавен привкус. Компанията държи популярната социална мрежа VKontakte, редица други решения покрай нея, като чатове, видеоконферентни разговори, стриймове и др. Само преди месец VK придоби началната страница на търсачката Yandex.ru (руският аналог на Google), както и нейния новинарски портал. По този начин, технологичният гигант засили контрола над дигиталния пренос на информация в Русия. VK също така контролира големият имейл портал Mail.ru. Както, доскоро оперираше и с гейминг портала My.Games. Последният беше продаден на руския бизнесмен Александър Чачава, базиран на Кайманските острови.

Самата VK е основана през 2006 г. от предприемача Павел Дугин, като беше принуден да се откаже от нея след потенциален натиск от страна на Кремъл. Дугин в момента стои зад друго популярно и успешно решение – Telegram.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !