Apple представи операционната система macOS Sequoia

Стефан Николов Последна промяна на 11 юни 2024 в 18:14 561 0

macOS 15 Sequoia

Снимка Apple

macOS 15 Sequoia

Малко след представянето на iOS 18 компанията Apple обяви официално и macOS 15 Sequoia. Едно от най-забележителните нововъведения в тази операционна система е Apple Intelligence ─ набор от функции с изкуствен интелект, които работят в iPhone, iPad и iOS.

Ето кои са основните нови функции споменати на WWDC: операционната система ще може да управлява известията ви, да обобщава текста в имейлите и другите приложения и автоматично да изготвя отговори на някои имейли. Siri вече ще може да действа вместо вас в приложенията и да получава контекстуална информация въз основа на личните ви данни - всичко това чрез гласови команди. Apple Intelligence ще бъде на разположение „това лято“ с бета версията на Sequoia и изисква процесор M1 или по-нов.

Mac получава и огледално копиране на iPhone (iPhone mirroring), което ви позволява да управлявате телефона си от Mac. Изданието The Verge коментира, че най-накрая се е появил интерфейс, при който не се налага използването на сензорния екран на телефона. Ще получавате известията от телефона на вашия Mac, както и да прехвърляте аудио. Възможно е влаченето и пускането на текст и изображения между две устройства на Apple. Когато използвате iPhone mirroring, вашият айфон остава заключен и в режим на готовност.

Apple също така е актуализирала своя браузър Safari с редица нови функции. Те включват акценти, които използват машинно обучение за идентифициране на интересните неща на страницата, и допълнения към режима за четене, включително резюмета и съдържание, вероятно също създадени с помощта на машинно обучение. Браузърът разполага и с режим за преглед на видеосъдържанието на дадена страница.

Keychain е актуализиран с новото междуплатформено приложение Passwords, в което могат да се съхраняват много нови типове идентификационни данни, включително пароли за Wi-Fi, ключове за достъп, кодове за потвърждение и споделени пароли. То ще бъде достъпно за iOS, iPad, Mac, visionOS и Windows.

В macOS 15 Sequoia Apple най-накрая въвежда автоматично мозаечно моделиране на прозорците. Това е автоматично подреждане на програмните прозорци в MacOS, потенциално блокиращо куп помощни програми, от които изобщо не се нуждаем.

Игрите също не са извън полезрението на Apple. В допълнение към прехвърлянето на любимата поредица Resident Evil, включително Resident Evil 2 и Resident Evil: Biohazard, Control и следващото разширение на World of Warcraft, The War Within, на macOS Sequoia, компанията пуска втората версия на своя Game Porting Toolkit. Apple твърди, че е добавила някои силно желани от разработчиците на игри функции, които ще улеснят пренасянето на игрите за macOS, iPhone и iPad.

macOS Sequoia е съвместима с всички Mac компютри с Apple Silicon, както и с някои Intel-базирани компютри. Списъкът включва iMac Pro от 2017 г., Mac Mini и MacBook Pro от 2018 г., както и Mac Pro и iMac от 2019 г., което съвпада със списъка на Intel-базираните Mac компютри с чипа за сигурност T2. Apple Silicon или чипът T2 са необходими за функцията iPhone mirroring.

Бета версията на macOS 15 Sequoia за разработчици е налична от днес, а публичните бета версии ще се появят през месец юли. Окончателната версия ще бъде готова през есента на 2024 г.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !