Apple налага режим за заключване на ключови функции при хакерски атаки

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 07 юли 2022 в 18:31 2242 0

Apple Lockdown Mode

Снимка Apple

Apple Lockdown Mode

Apple подготвя специален режим за защита на нейните устройства от хакерски атаки. Той се нарича Lockdown Mode и ще е наличен в новите версии на платфорите ѝ за смартфони, таблети и компютри. Втората инициатива е, че компанията от Купертино подготвя и специален гранд на стойност 10 млн. долара за киберсигурност. Той трябва да подкрепи различни неправителствени организации, които може да са обект на злонамерени атаки.

Двете инициативи имат за цел да предпазят потребителите и някои потенциално уязвими институции от мащабни и добре насочени кибератаки. Те са специално разработени да са надеждни и да се използват лесно, бързо и удобно. Apple дават за пример решенията на компанията NSO Group, които се използват от държавни институции по света за проникване в устройствата и последващото им подслушване или проследяване.

„Режимът Lockdown Mode е специална възможност, която има за цел да предпази потребителите дори от най-редките и сложни кибератаки“, коментира Иван Кръстич, директор на Apple, отговорен за киберсигурността и архитектурата в компанията. Той допълва, че повечето крайни клиенти най-вероятно никога няма да са обект на подобни атаки, но технологичният гигант работи в посока да предпази тези, които са заплашени.

Какво е Lockdown Mode

Lockdown Mode предлага крайна защита, която може да бъде опционално активирана от потребителите. Тя ще е налична в новия iOS 16 за смартфони, iPadOS 16 за таблети и macOS Ventura за компютрите Mac. При нейното активиране системата на устройството намалява значително неговите функционалности и намалява достъпа до различните компоненти – софтуерни и хардуерни.

Ето и основните ограничения, които ще се активират при включване на Lockdown Mode:

  • Messages – прикачените файлове, различни от картинки ще бъдат блокирани. Линкове, предварителни изгледи и други елементи няма да се визуализират.
  • Браузване – блокират се определени технологии, като JIT, JavaScript, освен ако потребителите не сложат определени сайтове, като надеждни изключения.
  • Услугите на Apple – входящи покани, като например такива за видеоконферентната платформа FaceTime се блокират, освен, ако потребителят вече не е провеждал разговори с този акаунт.
  • При включване на iPhone с компютър, връзката се блокира, ако смартфонът е заключен.
  • Не могат да се инсталират конфигурационни профили, които да внасят промени в устройството при включен Lockdown Mode.

Награда за хакери

Apple е уверен в качеството на своето изпълнение, след като дава до 2 млн. долара на всеки който намери вратички в новия Lockdown Mode. Това е стандартна праткика за доста големи технологични компании, но конкретната сума е доста крупна.
Гигантът от Купертино също така ще предостави специален грант от общо 10 млн. долара. Средствата могат да се използват от организации, които разследват решения и компании свързани с разработването на сложни системи за подслушване и проследяване. Apple конкретно споменават NSO Group, която е известна със системата Pegasus. През 2021 г. избухна скандал, че властите в редица страни, като Казахстан и Унгария са я използвали, за да следят определени журналисти, политици и др.

Усилията на Apple също така следват и разкритията на техния конкурент Google за пробив в сигурността на мобилните платформи Android и iOS. Технологичният гигант от Купертино много се гордее с надеждността на своите устройства. Фактът, че поредния шпионски софтуер пробива техните защити, разваля този имидж на Apple.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !