Amazon временно спира да предоставя софтуер за лицево разпознаване на полицията

Offnews Последна промяна на 19 май 2021 в 14:41 5407 0

11-inch-iPad-Pro-2020-800x520

Amazon не е готова да започне продажбата на софтуера си за лицево разпознаване на правоохранителните органи след изтичането на мораториума за това през юни. От компанията не обявиха нов срок след, който планират да доставят софтуера си, Rekognition.

Това означава, че забраната остава докато не бъде обявено обратното. Тя беше въведена след дълъг период на недоволство срещу използването на подобен софтуер от правоохранителните органи.

Преди време се появиха данни, че програмите за лицево разпознаване имат проблем с разпознаването на жени и хора с по-тъмен цвят на кожата. Те биват отбелязвани неправилно като съвпадения със снимки на престъпници.

ACLU дори прекара лицата на американски представители от законодателната влас през софтуера и няколко от тях бяха грешно идентифицирани като престъпници. Amazon оспориха откритията и критикуваха методологията на това проучване.

Междувременно в редица щати и общности обмислят или вече са въвели забрани за използването на софтуер за лицево разпознаване от полицията. Според критиците рискът от неправомерни арести е голям, особено при цветнокожите хора.

Amazon обяви, че ще задържи продажбите на софтуера си за полицията след убийството на Джордж Флойд през май 2020 г. Очаква се регулирането на този сектор да доведе до повече опции за интегрирането на подобни решения.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !