Алгоритъмът на Waze се побърка и започна да изпраща потребителите по грешни маршрути

Offnews Последна промяна на 03 ноември 2021 в 07:05 335 0

google-maps-vs-waze-navigation-apps

Много шофьори предпочитат приложението за навигация Waze пред конкурентните услуги като Google Maps, Apple Maps и други GPS апликации. Това е така, защото Waze предлага страхотна функция, която им помага да избягват задръстванията.

Докладите за инциденти в реално време се основават на информация от други шофьори, като непрекъснато подхранват алгоритъма на Waze с данни за предстоящи проблеми на пътя. Приложението съответно може да предложи алтернативни маршрути за избягване на инцидентите и заобикаляне на трафика.

Преди няколко месеца обаче, Waze се сблъска с необичаен проблем със своя алгоритъм, който съсипа пътуванията на много хора. Waze е наясно с това и вече работи по въпроса.

Второто по популярност приложение за навигация на Google се сблъска с проблеми в Израел, където всъщност е създадено. В средата на август то продължаваше да пренасочва потребителите към далечни градове, отклонявайки ги от маршрута им. На сайта на Waze потребителите пишеха, че приложението направо се е побъркало.

Изпълнителният директор на Waze Гай Берковиц потвърди проблема с алгоритъма по това време, обяснявайки какво е причинило неочакваните смущения: “Имаме проблем с алгоритъма. Колкото повече хора обслужваме, толкова повече се задълбочава той. Коронавирусът ни ппостави в ситуация, в която трябва да преоткрием алгоритъма си поради скорошното значително увеличение на пътния трафик.

Тези, които са запознати със строгите мерки против коронавируса в Израел, може би ще предположат какво е причинило проблема. Страната наложи строги ограничения през миналата и в началото на тази година. Те разбира се повлияха на начина, по който хората пътуват по време на локдауна и след облекчаване на мерките.

Историята на пътя, която е част от нашия алгоритъм, вече не отразява реалността. Помислете за път, чиято история показва, че няма задръствания, а днес е пълен. Коронавирусът уби нашата история и алгоритмите трябва да се променят и да дадат много повече тежест на случващото се в реално време, а това не винаги е вярно, защото начинът, по който ви насочваме, не е непременно най-краткия или бърз път, а пътят на Waze”.

Трябва ли да очакваме проблеми с Waze в други региони, след като горепосочените са предизвикани от конкретни обстоятелства в Израел? Отговорът на този въпрос не може да бъде категоричен. Данните сочат, че след облекчаване на строгите мерки в Израел пътният трафик през първите две седмици е бил с 23% по-висок от нивата преди пандемията. Малко вероятно е същите проблеми да възникнат в други региони, а и Google е наясно с това и вероятно ще гарантира, че необичайните модели на пандемията няма да повлияят по подобен начин на нейните алгоритми в Waze в бъдеще.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !