Хората масово използват елементарни за хакване пароли

Стоян Ненов Последна промяна на 22 юни 2023 в 11:48 545 0

Passwords

Снимка Volodymyr Kondriianenko/Unsplash

Хората масово използват елементарни за хакване пароли

Мнозина експерти по киберсигурност казват, че паролите са най-слабото звено в модерните защити. Най-вече защото самите потребители ги подценяват и много малко от тях имат реално сложни пароли.

Повечето хора и до днес продължават да пренебрегват съветите и предпочитат да използват далеч по-лесни за запомняне пароли. Освен това разчитат на тях за повече от един профил, което допълнително увеличава риска от пробив и последваща „верижна реакция“ от компрометирани и превзети акаунти.

Ново проучване на Dojo показва и колко много хора използват елементарни за модерните инструменти на хакерите пароли, съобщава ZDNet. Анализаторите са използвали архив с над 6 млн. разгадани от хакери пароли. Те са част от базата данни RockYou2021. Чрез този архив са определени най-популярните пароли, средната дължина и тематика, също и колко време е нужно на хакерите за разбиването им.

Най-лесни за разгадаване са паролите с 6-7 символа, които са само с малки букви. Те се разбиват от модерните системи за 0-0.12 сек. А ако е с осем букви – за три секунди. За съжаление, това е и най-популярният формат за парола – само с малки букви и по-кратки. Над 29% от всички пароли се оказват и с по-малко от 12 символа.

Дори и добавянето на главни букви не затруднява особено хакерите. Пароли с 8 знака, които започват с главна буква, са засечени над 4.5 млн. пъти в базите данни с разбити пароли. Тези, които завършват със специален знак, са засечени над 3.5 млн. пъти. Парола с 10 знака, от които 9 са малки букви, а само една е цифра, се разгадават от системите на хакерите средно за 2034 секунди.

От гледна точка на теми, най-популярни са паролите, които са свързани с прякори и умилителни названия. Имена на герои от сериали и филми, както и самите названия на творбите също са сред предпочитаните за пароли. Други любими теми за избор на пароли са цветове, брандове, градове, държави, ругатни, персонажи от видеоигри и дори популярни имена на домашни животни.

Идва ред и на най-използваните пароли. В категорията за имена и прякори, най-използвани са King, Rose, Love, Boo, Hero, Angel. При цветовете, най-често са използвани Red, Blue, Black, Gold, Green. Сред персонажите от видеоигри, паролите са Joel, Q*Bert, Link, Mario, Ryu. Най-популярен за вдъхновение за парола сред музикантите е DrDre, следван от Abba, Queen, SZA, Drake.

От Dojo съветват потребителите да не използват лична информация в паролите си като имена, прякори, дати на раждане, както и лесни пароли като 123456 и т.н. Авторите на проучването също така казват да се използва комбинация от големи и малки букви, цифри и специални знаци, като паролата да е минимум 8 символа дълга и за предпочитане – 12 символа. Колкото по-дълга е, толкова по-трудна е за разгадаване. Друга препоръка е да се активират функциите за двустепенна автентикация чрез SMS или допълнително приложение. Вече все повече онлайн услуги поддържат такива системи и те значително подобряват сигурността.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !