Създадоха бетон, който много добре провежда електрическия ток и лесно се нагрява

Offnews Последна промяна на 23 април 2021 в 16:38 5436 0

nanocarbon1

Бетонът е най-разпространеният строителен материал в света, но може да стане още по-полезен. Това доказаха френски специалисти, които представиха рецепта за производството на нов тип бетон, който провежда електрически ток и генерира много топлина при този процес, като това дава възможност за неговото използване за отопляване на помещенията.

Обикновеният бетон не провежда електрически ток, но с добавянето на определено количество въглерод, това може да се промени. В този конкретен случай се използва нановъглерод - евтин материал с отлична проводимост. Достатъчни са само 4% от това вещество, за да започне бетонът много добре да провежда електрическия ток.

По време на тестовете бе показано, че новият бетон изключително ефективно генерира топлина. Напрежение от само 5 V е достатъчно, за да се повиши температурата на повърхността на къс от новия бетон до 41 градуса по Целзий.

"Тази технология е идеална за подово отопление в помещенията" - каза Никола Шану, съавтор на научната работа. "Обикновено това се осъществява от циркулация на гореща вода в тръби, скрити в пода или от специални нагреватели, но системите от подобен род са твърде трудни за поддръжка и обслужване. Но когато самият цимент е нагревателен елемент, подовото отопление става много по-опростено и надеждно. Нещо повече, циментът осигурява много по-равномерно разпределение на топлината благодарение на много добрата дисперсия на наночастиците в този бетон".

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !