Новата шахматна книга „Удари от фланга“ на Николай Велчев вече е в книжарниците

Изданието е сред малкото нови книги за шахматна теория и обучение в България и една от малкото по света, засегнала темата за пешечните флангови удари по вертикалите „b” и „g”

Offnews Последна промяна на 15 март 2023 в 16:23 810 0

Удари от фланга
Удари от фланга

Излезе от печат новата шахматна книга „Удари от фланга“ на дългогодишния майстор на спорта, ФИДЕ майстор, треньор и шахматен деец Николай Велчев. Изданието излиза две години след неговата първа книга – „Позиционната игра“, която представлява най-обстойното изследване на темата в българската шахматна литература. Новата книга „Удари от фланга“ беше представена официално на събитие в столичния мебелен магазин „Винтеза“, в присъствието на шахматни дейци, общественици, предприемачи и приятели на автора.

„Шахматът е един малък стилизиран модел на живота, в който се срещнат необятно количество идеи. Някои са прости и достъпни за разбиране. Други обаче са толкова сложни, красиви и завоалирани, че когато ги разгадаем сами или с чужда помощ, неволно си казваме – „това е гениално!“. Красотата в шахмата се проявява по най-различни начини и аз съм се опитал непретенциозно, с умерените си възможности да я откривам, както хиляди преди мен – неочаквана и често парадоксална – и да я предоставям на читателите“ – споделя Николай Велчев по повод представянето на новата си книга.

Той разказа пред гостите и любопитна история за това кой ход е обявен за най-красив в историята на цялата шахматна игра. „Това се случва на силния турнир в Лондон през 1922 г., в който играят едни от най-силните шахматисти на всички времена – от Алехин и Рубинщайн, през Боголюбов и Рети, до Мароци и Тартаковер, а бъдещият световен шампион Макс Еве завършва едва на единадесето място от шестнадесет участника. В тринадесетия кръг се срещат шампионът Хосе Раул Капабланка и югославският шахматист Милан Видмар, който заедно с Алехин е основен негов конкурент в турнира. Партията протича с надмощие за кубинеца и е отложена на 42-я ход с голямо негово преимущество. След това двамата разменят няколко думи и Видмар казва на Капабланка, че ще погледне партията, но вероятно ще се предаде. Когато по-късно доиграването започва, Капабланка не се появява и малко преди края съдията казва на Видмар, че след половин минута ще присъди поражение за кубинеца заради свършване на времето му. Тогава Видмар изведнъж си спомня, че с Капабланка са разговаряли на френски език и вероятно кубинецът е разбрал погрешно само че Видмар директно ще се предаде, без доиграване, т.е. той без да иска го е подвел. Той се втурва към дъската и буквално в последната секунда събаря царя си, което на всички езици означава „Предавам се“. Въпреки че при победа той е щял да раздели с Капабланка първото място, а съответно и добра парична награда. Именно тази негова спортсменска постъпка е обявена за най-добрия ход на всички времена. Остава си въпросът как би постъпил съвременен шахматист в такава ситуация“ – завърши разказа си Николай Велчев.

Неговата нова книга „Удари от фланга“ е посветена на една значима, но малко изследвана тема – пешечните нападения за бели и за черни, осъществявани единствено по вертикалите „b” и „g” на шахматната дъска. По тези линии понякога се осъществяват неочаквани за мнозина, по-често тактически, но нерядко преследващи и чисто позиционни идеи пешечни удари. Книгата е сред малкото издания в световен мащаб, посветени на тази специфична тема. Тя е подходяща както за професионални шахматисти, така и за любители, които искат да научат нещо ново за тази красива игра. Изданието вече може да бъде намерено в книжарниците, както и да се закупи директно от Шахматна школа „Велчеви“.

Авторът Николай Велчев е майстор на спорта, ФИДЕ майстор, международен съдия по шахмат, ФИДЕ треньор и международен организатор по шахмат. Ръководител и треньор на национални делегации на много европейски и световни първенства, включително на шахматни олимпиади. Организатор на десетки международни състезания в България, включително на над 10 европейски индивидуални и отборни първенства. Неговата дъщеря гросмайстор Мария Велчева е една от най-добрите български шахматистки, петкратна републиканска шампионка, участничка в осем шахматни олимпиади и сребърен медалист от олимпиадата в Калвия през 2004 година.

Първата книга на Николай Велчев – „Позиционната игра“ – от своя страна е всеобхватно изследване, включващо всички най-интересни етапи и събития, както и приносът на великите майстори – от първите големи шахматисти като Андре Филидор и Пол Морфи, през първите световни шампиони Вилхелм Щайниц и Емануил Ласкер, гениалните Хосе Раул Капабланка и Александър Алехин, магьосника от Рига Михаил Тал, Борис Спаски, Боби Фишер и Гари Каспаров, достигайки до съвременните шампиони като Вишванатан Ананд, Магнус Карлсен и разбира се нашия сънародник Веселин Топалов, който е и автор на предговора към изданието. В книгата е отделено място на оценката на позицията, позиционното маневриране, техниките на защита, реализацията на преимуществото, както и на редица практически идеи и препоръки. Тя е изключително подходяща за всеки, който иска да се развива на полето на шахмата и да подобрява своите умения в тази красива игра.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !