НАТО обмисля танкове със соларни панели

Offnews Последна промяна на 08 февруари 2021 в 20:05 8492 0

tank

Танковете може и да са създадени за да убиват хора, да разрушават сгради и да правят други такива нелицеприятни неща. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче, те би трябвало да са ... по-екологични. И дори да имат слънчеви панели върху своите бронирани куполи.

Шефът на североатлантическия отбранителен пакт заяви, че бойните машини генерират сериозни количества парникови газове и производителите трябва да се опитат да променят това. Според него, вместо да използват фосилни горива, танковете биха могли да генерират сами енергията си със соларни панели.

Според Столтенберг, идеята е добра както от екологична, така и от военна гледна точка, защото ще направи бойните единици по-независими и ще улесни логистиката и снабдяването. Това ще намали нуждата от поддръжката на големи запаси с гориво в близост до фронтовата линия, както и тяхното опазване от вражески нападения. И като цяло ще направи армиите по-гъвкави и по-малко уязвими при дългосрочни операции.

"НАТО трябва да осъществи своята част от усилията, откривайки начини за ограничаване на емисиите от военните операции" - посочи още генералният секретар на организацията - "Ние знаем, че тежките бойни танкове, изтребителите, както и бойните кораби изразходват много фосилни горива и отделят парникови газове. Затова трябва да помислим как да ограничим тези емисии чрез алтернативни горива, соларни панели и по други начини."

Той добави, че това ще повиши и военната ефективност, намалявайки зависимостта на военните операции от доставката на горива.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !