Между метавселената, уеб 3.0, гласовия уеб и по-персонализираното изживяване – какво можем да очакваме в интернет бранша през 2022 година  

Offnews Последна промяна на 22 декември 2021 в 16:30 866 0

Cvetelina Nenkova

2021 година беше година на още по-бързо развитие на електронната търговия, отворените уеб платформи, както и масовото налагане на нови явления в дигиталното пространство като NFT (Non – Fungible Token). Не по-малко любопитни промени предстоят и през 2022 година, а много от тях вече се очертават на хоризонта. Екипът на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ е подбрал най-интересните тенденции в развитието на интернет през новата година и в следващите редове можете да се запознаете с тях.

Границата между уеб и нейтив приложения се размива

Използвайки смартфони сме свикнали с предимствата на т.нар. нейтив мобилни приложения – те са много по-добре приспособени за съответното устройство и работят по-гладко на него. Същевременно обаче те имат и много недостатъци, в сравнение с отворената уеб среда, позволяваща по-лесното свързване и споделяне на съдържание. Това, което предстои да видим, е размиване на разликите и обединяване на двата свята чрез технологии като Progressive Web Apps и др.

Навлизане на нови платежни инструменти

Разширяването на електронната търговия, което в голяма степен е свързано със започналата през отминалата година пандемия, на свой ред води и до ускоряване развитието на други технологични подсегменти. Сред тях се откроява този на електронните разплащания и финтех услугите. Потребителите на онлайн магазините тепърва ще търсят повече възможности за заплащане онлайн и това ще улеснява процеса на покупка. „Добър пример за това са дигиталните порфтейли, които предстои да стават все по-популярни през следващите месеци. Ние вече изпреварваме тази тенденция, интегрирайки нашата платформа за електронни магазини Shopiko с много от най-популярните дигитални портфейли“ – споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ.

Много големи типографски елементи

По отношение на дизайна през новата година ще видим повече надписи с необикновено големи размери, които привличат вниманието още при отварянето на сайтовете. Това е подход, който превръща думите по-скоро в графичен елемент и в част от дизайна, отколкото в част от текстовото съдържание. Това създава множество нови възможности за тяхното използване, включително и вместо други визуални елементи като слайдери или видеоклипове на началната страница.

Тъмен режим

Още една тенденция при дизайна, която започна да си пробива път през 2021 г., но ще се наложи по-масово през следващите дванадесет месеца. Предимствата на т.нар. dark mode са много - този режим е много по-щадящ за очите, изглежда стилно и не на последно място е по-енергоефективен, а от там – и екологичен. Затова тъмният режим постепенно ще увеличи присъствието си, отивайки отвъд социалните мрежи и някои мобилни приложения. Очакваме и появата на повече плъгини и инструменти за добавяне на тъмен режим към сайтовете, базирани на най-популярните отворени платформи.

Кинематографичен дизайн на сайтове

Тази тенденция се зароди още през последните месеци, но ще видим нейното по-широко налагане през следващата година. Все повече сайтове залагат на заемки от киното в своята визия. Това включва големи видео - истории, представени на цял екран, които постепенно потапят посетителите в атмосферата на сайта. Налагат се и редица ефекти, свързани с киното, като забавен каданс и др. Всичко това премахва нуждата от много текст на началната страница, за сметка на по-интерактивно съдържание.

Повече персонализация

Повече персонализирано съдържание и изживяване за посетителите на сайтовете ще видим през 2022 година. Това включва както корпоративните страници, така и онлайн магазините, в които се налага трендът за персонализирания шопинг. Все повече сайтове ще добавят поне базови инструменти за персонализиране, създавайки уникално изживяване за различните потребители. Това ще включва както съдържание, така и подбор на продуктите, динамично предлагане на отстъпки и др.

Повече глас

През 2021 г. подкастите и гласовите асистенти вече се превърнаха във важен технологичен тренд, а през новата година гласът ще превзема още повече територии, включително функциите за търсене по сайтовете, както и основното съдържание в тях. Това включва гласови версии на базови текстове като За нас, Нашите продукти, както и вграждане на гласови търсачки в уебсайтове. „През следващата година гласът със сигурност ще печели влияние и ще заема все по-важно място, превръщайки се в една от основните форми на съдържание в мрежата. Така и ние вече успешно реализираме аудио съдържание под формата на статии, разговори с интересни личности от бранша в поредицата SuperTalks, както и съвети от нашите експерти в SuperAcademy" – допълва още Цветелина Ненкова от СуперХостинг.БГ.

Нов живот за метавселената

През отминалите месеци вече бяха направени първите заявки от големи компании за развитието на т.нар. метавселена и тя със сигурност ще се разгърне напълно през 2022 година. Концепцията всъщност не е изцяло нова и е базирана на съществуващите вече десетилетия в онлайн пространството виртуални светове. В комбинация с развитието на NFT, както и с подкрепата на някои от най-големите технологични корпорации обаче тя тепърва обещава да излиза от полето на субкултурите и да се превръща във важна територия за комуникация, споделяне, бизнес и развлечение. Мнозина виждат в нейното развитие изцяло ново поколение интернет – т.нар. web 3.0, в което потребителите не просто ще гледат съдържание през екраните си, а ще се чувстват все едно са във виртуалния свят. Все още е рано да прогнозираме до къде ще ни отведе това, но през 2022 г. метавселената със сигурност ще е нещо, за което ще се говори все повече.

 

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !