Кампанията “Излез от екрана” бори онлайн зависимостите с обучения, работилници, игри и концерти в 9 града в страната

Каузата прегръщат популярни творци като Прея, Ния Петрова, Атанас Каталиев, DéВЯРА и други, давайки алтернатива на дигиталния свят чрез музика и личен пример

Offnews Последна промяна на 03 ноември 2023 в 12:10 772 0

Кампания “Излез от екрана”
Кампания “Излез от екрана”

Излез от екрана!“ е тазгодишният призив на сдружение ПроБудник към младите хора да градят устойчиви умения за справяне с онлайн зависимостта. Като един съвременен народен будител, инициативата надгражда мисията на кампанията “(Не) вярвай на очите си!”, която през 2022 г. адресира редица проблеми на съвременната онлайн среда. Предлагайки позитивни и градивни алтернативи на безкрайното цъкане в интернет, “Излез от екрана” цели да припомни на младите хора не по-малко интригуващите офлайн занимания чрез разнообразни културни прояви, образователни инициативи и работилници.

На 9 и 10 ноември в The Steps в София експерти, младежи и артисти ще се срещнат в двудневен фестивал, за да си отговорят на важни въпроси за времето, прекарано в мрежата, последиците, ползите и опасностите там, и как да подхождаме по-балансирано към онлайн и офлайн ежедневието. В следващите месеци “Излез от екрана” се впуска в културно – образователно турне в Перник, Враца, Пловдив, Бургас, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Кърджали, Стара Загора, за да промени начина на мислене на колкото може повече млади хора.

Днес животът ни е немислим без интернет – пазаруваме, работим, учим, общуваме онлайн. Всичко там се случва бързо и лесно, но това ни прави нехайни за уловките и опасностите в съвременното онлайн пространство, които понякога ни карат да се чувстваме или подхождаме зле към околните. Излизайки от екрана, искаме да преосмислим часовете, които прекарваме в мрежата, и да си припомним алтернативите, които носят истинско удовлетворение.“ разказва Ния Петрова, основател на сдружение Пробудник за поредната им фокусирана към младежи инициатива. Зад каузата застават още редица популярни български изпълнители и творци като Прея, Атанас Каталиев, Евгени Кирилов, ДеВяра и Jamie McDonald, които ще виждаме и слушаме през следващите месеци из страната. Чрез своя личен пример и изкуство, те ще се включат в образователните инициативи на кампанията, откривайки с концерт в София и напомняйки, че музиката е много по-приятно преживяване, когато е слушана на живо с приятели.

Образователно-музикалния фестивал „Излез от екрана“ ще търси алтернативи на дигиталния живот и решения за справяне с последиците от онлайн зависимостта с местните младежи. Заедно с експерти, коуч специалисти и лектори участниците ще надникнат по-дълбоко в една от най-разпространените зависимости на 21 век, ще се запознаят с проблемите, до които води и ще стигнат и до решенията с колективни умения и усилия. Програмата на софийското издание на фестивала вече е заредена с групови работилници, образователни игри, обучения и дори връщане назад във времето, когато не е имало интернет:

Ден 1 I 11:00 часа I Работилници и игри

  • Колко време прекарваме в интернет?
  • Какви са алтернативите на времето, прекарано в мрежата?
  • Връщане назад, когато не е имало интернет.
  • Фалшиви новини и медийна грамотност.


Ден 2 I 19:00 часа I Концерт

С участието на Атанас Каталиев, DéВЯРА, Десислава Латинова и Jamie McDonald и подаръци, образователни и информационни материали от кампанията “Излез от екрана”.

Следете страницата на Пробудник и социалните мрежи на сдружението за полезна информация и събития в страната през следващите месеци.

Проект „Излез от екрана“ (№ НПИМД-КО2-094/2023/26.03.2023) се осъществява от сдружение ПроБудник с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта, по договор № 25-00-42/13.07.2023 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !