Кампания набира средства за закупуване на дефибрилатори за 20 хижи в България

Александър Александров Последна промяна на 21 февруари 2024 в 23:09 609 0

Спаси живот в планината
Спаси живот в планината

Фондация „Живи планини“ и фондация „Първите три минути“ започнаха съвместна инициатива – „Спаси живот в планината“. Кампанията е с продължителност една година – до октомври 2024 г. и има три цели: оборудване на 20 високопланински хижи в Пирин, Рила, Стара Планина, Витоша и Родопите с автоматични външни дефибрилатори (АВД); обучение за оказване на първа помощ при внезапен сърдечен арест с използване на АВД по съвременни европейски стандарти и реализиране на информационна кампания за превенция и оказване на първа помощ при сърдечен арест.

Целта на инициативата „Спаси живот в планината“ е създаването на условия за оказване на по-качествена и навременна първа помощ на туристите и планинските водачи, които могат да се окажат застрашени от внезапен сърдечен арест. По данните на фондациите ключов фактор за спасяване на живот в подобна ситуация е максимално краткото време за реакция.

Основната част от средствата се предвижда да бъдат набрани чрез дарителски инициативи и продажба на авторския календар “Живи Планини” на известния български алпинист, фотограф и планински водач Бранислав Бранков. Календарът е наполовина мемоар и наполовина пътеводител през планините, като на лицевата страна на всеки месечен лист са избрания за месеца кадър и датите, а на гърба – пълната история на кадрите, преразказана в текст и допълнителни снимки.

От началото на кампанията до края на месец януари 2024 г. са събрани над 40 хил. лв., достатъчни за закупуване на 8 дефибрилатора. Кампанията за набиране на средствата продължава до октомври 2024 година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !