Какви права имат близките при смърт при ПТП?

Offnews Последна промяна на 26 юли 2021 в 20:06 4569 0

Volkswagen ID.4 Wins World Car Of The Year

 

 

На всеки втори или трети от нас се е случвало или да пострада при пътен инцидент или да стане свидетел на такъв. Трябва да знаете, че всяка катастрофа, при която вие сте пострадал, а не причинител на ПТП, ви дава право на обезщетение.

Не пожелавам на никой да се налага да се запознава с тази материя, но все пак, ако се случи трябва да сте наясно имат ли права близките при смърт при ПТП.

В случай на смърт, роднини на загиналия, могат да поискат обезщетение при смърт ПТП, което в практиката се нарича „кръвнина“. Право на такова обезщетение имат деца, съпруг/а, родители, братя и сестри, баба и дядо, както и отглежданите, на неосиновени деца, отглеждащи такива деца и лицата, с които починалият е живял на семейни начала, както и всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания.

Съгласно чл. 493, ал. 1 от кодекса на застраховането „Застрахователят по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите покрива отговорността на застрахования за причинените на трети лица, в това число пешеходци, велосипедисти и други участници в движението по пътищата, вреди в следствие на притежаването или използването на моторно превозно средство по време на движение или престой. В тези случаи застрахователят покрива неимуществените вреди вследствие на телесно увреждане или смърт“.

В някои случаи се използва и така нареченият Гаранционен фонд, в случаите когато ПТП е причинено от МПС, което няма валидно сключена застраховка „Гражданска отговорност“ или виновният водач е избягал от местопроизшествието.

По закон исковете за обезщетение по Кодекса за застраховането на увреденото лице се предявяват пред съда, в чийто район към момента на настъпване на застрахователното събитие се намира по постоянен или настоящ адрес на ищеца.

Бъдете информиран и се доверете на професионалистите, за да ви запознаят съдействат за спазването на вашите права на близките при смърт в ПТП. 

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !