Италиански музеи използват Augmented Reality, за да изучават поведението на посетителите

Offnews Последна промяна на 20 юли 2021 в 15:05 5063 0

Италианските музеи вече използват камери с добавена реалност, за да измерват привлекателността на картините. С тяхна помощ те изчисляват колко посетители гледат дадено произведение и колко време прекарват пред него.

В близост до експонатите вече могат да бъдат забелязани камери на Агенцията за научноизследователска и развойна дейност (ENEA). Te събират информация за броя зрители и тяхното поведение.

Системата ShareArt може да бъде разглеждана като начин за стимулиране на посетителите в музеите и галериите след дългите периоди на изолация. Събраните данни също могат да бъдат използвани, за да придадат по-голямо значение на дадено произведение в колекцията, както и да се направят някои основни промени в експозицията като начин на подреждане на картините, осветяване и др.

Благодарение на технологията изследователите вече получават изненадващи данни за начина, по който възприемаме и взаимодействаме с изкуството. Те открили, че средното време за наблюдение на едно произведение на изкуството е само четири до пет секунди, като много малко експонати привличат вниманието за повече от 15 секунди. След отпадне на задължението за носене на маски, ще могат да се проследяват и когнитивните реакции на посетителите.

Инструментът ShareArt е един от най-новите примери за колаборация между изкуство и технологии.  В същото време обаче системите за машинно обучение вече са способни успешно да имитират стиловете на известни художници, а модерните смартфони е добавена реалност - да представят цели изложби в джобовете ни.

Повече информация има в прикаченото видео:

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !