ЕС одобри AI система за автономно разпознаване на рентгенови снимки

Offnews Последна промяна на 06 април 2022 в 11:43 650 0

Решение с изкуствен интелект, което разчита рентгенови снимки на гръдния кош без преглед на радиолог, получи разрешително в ЕС. Това е първият подобен случай за изцяло автономни медицински решения за изображения с AI, обявиха от Oxipit, компанията зад проекта.

Това представлява и голям напредък за AI, но процесът ще е труден. Той може да бъде затруднен от рентгенолозите, които се противопоставят на усилията за цялостната автоматизация на работата им.

Софтуерът ChestLink сканира рентгенови изображения и автоматично изпраща данни на пациентите, при които няма нередности. Изображения, които са маркирани като такива с потенциални проблеми се изпращат за преглед на рентгенолози.

Този процес може да намали натоварването в отделенията и да ускори работния процес. Технологията вече има сертификационна маркировка CE в ЕС, което показва, че тя отговаря на стандартите за сигурност.

Oxipit планира да кандидатства за одобрение и в САЩ от FDA. Там процесът обаче е по-бавен. Въпреки това в страната вече има одобрени AI технологии за здравеопазването.

Очаква се новата технология да се използва за първи път през 2023 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !