Българските ученици вече могат да кандидатстват за издание 2023 на космическия лагер Space Camp Turkiye

Младежите имат възможност да получат и стипендия от Центъра за творческо обучение. Лагерът е по модел на НАСА

OFFNews.bg Последна промяна на 14 ноември 2022 в 18:35 630 0

Space Camp Turkiye

Снимка Център за творческо обучение

Space Camp Turkiye

Центърът за творческо обучение отвори кандидатстването за новото издание на космическия лагер Space Camp Turkiye, което ще се проведе през 2023 година. Българските младежи вече могат да кандидатстват за него и дори да спечелят стипендия. В конкурса могат да участват ученици на възраст между 11 и 15 години.

Space Camp Turkiye в Измир, Турция e един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на НАСА и единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер за Европа, Азия и Близкия Изток.

Темите в конкурса за 2023 година са:

1. Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години. Какво е менюто днес и защо?
2. Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?
3. Как изследването на космоса събира и разделя хората?

Младежите имат правото да изберат с коя от трите теми да участват, както и в какъв формат да представят идеите си - писмен или видео. Творбите могат да бъдат на български или на английски език. За 2023 година квотата за български участници е 200 деца и младежи. Срокът за участие в конкурса е 15 януари 2023 година, а кандидатурите се изпращат чрез онлайн формуляр.

Творбите се оценяват от специално подбрано жури от професионалисти с богат опит в областта на науката, технологиите и иновациите, както и възпитаници и медалисти на програмата. С всички изисквания към писмените и видео творбите можете да се запознаете на сайта spacecamp.cct.bg.

Програмата на Space Camp Turkiye е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до истински тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. В рамките на обучението те научават много за подготовката на астронавтите - физическа, интелектуална и психическа. Чрез интерактивни симулации младежите развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда.

По време на лагерите през 2022 година 179-те българските участници успяха да извоюват много отличия, сред които престижната награда Kaya Tuncer “Right Stuff”, два медала за изключително представяне – Outstanding Camper, както и колективни награди за своите интернационални отбори.

Space Camp Turkiye е уникална възможност за учениците да развият своите умения в STEM науките, да подобрят нивото на владеене на английски език, както и да развият своите умения за работа в екип, вземане на решения и лидерство. Участието в програмата е успех за самите деца, както и свидетелство за успехите на техните преподаватели.

Център за творческо обучение е дългогодишен партньор на Space Camp Turkiye и координатор на програмата за цяла България. Мисията на Центъра е подобряване на образователната среда в България чрез разкриване потенциала както на учащите, така и на обучители-специалисти.

С цел да подкрепят участието на български ученици в космическия лагер и да дадат възможност на по-голям брой деца да посетят лагера, Център за творческо обучение набира и спонсори. С помощта на спонсорите на програмата и общините-партньори, Центърът ежегодно осигурява десетки пълни и частични стипендии за най-отличилите се в конкурса деца и младежи. Стипендиите са в размер на 100%, 50%, 25% и поощрителни стипендии от по 10 процента.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !