Три метода как да контролирате автоматично стартиращите се приложения в Windows

Стефан Николов Последна промяна на 09 юни 2024 в 17:46 856 0

windows

Снимка Tadas Sar/Unsplash

Три метода как да контролирате автоматично стартиращите се приложения в Windows

Балансирането на това кои приложения да се стартират автоматично при зареждането на Windows е по-скоро изкуство, отколкото наука. Може би ще искате да спрете зареждането на тежките приложения, които увеличават времето за зареждане на компютъра и по-късно, ако се налага, да ги стартирате ръчно. Но може да искате да активирате и някои полезни програми като LocalSend, браузъра по подразбиране или инструмент за правене на скрийншоти като ShareX, за да сте сигурни, че те са готови за работа от момента на включване на компютъра.

Първи метод - през Task Manager

Изданието Life Hacker е на мнение, че най-лесният начин за управление на приложенията, които се отварят при стартиране, е Task Manager. В него ще можете също така да проверите дали дадено приложение значително забавя скоростта на стартиране на вашия компютър.

Кликнете с десния бутон на мишката върху празна част от лентата на задачите и изберете Task Manager (Диспечер на задачите). В ОС Windows 11 изберете опцията Startup apps (Автоматично стартиращи се приложения) от страничната лента (в Windows 10 отидете в раздела Startup (Стартиране)). Така или иначе ще видите списъка с всички приложения, които се стартират автоматично при включване на компютъра, и оценка на това колко процесорна мощ отнемат. Ще видите и процесите на Windows - деактивирайте ги само ако наистина знаете какво правите. За да забраните или разрешите на дадено приложение да се отваря автоматично, когато включвате компютъра си, кликнете с десния бутон на мишката и изберете опцията Enable (Разреши) или Disable (Забрани). Това е всичко, което трябва да направите.

Втори метод - чрез Windows Settings

Същото можете да направите и от приложението Windows Settings (Настройки на Windows). Както за Windows 10, така и за Windows 11, отидете в Настройки (клавишна комбинация WIn+i) > Приложения > Стартиране, за да видите списъка с всички поддържани приложения. Отгоре можете да сортирате приложенията по статус или влияние при стартиране. Всяко приложение има превключвател до него, така че можете просто да накарате приложението да бъде Включено или Изключено, за да промените статуса му на стартиране. Промените ви ще се отразят при следващото стартиране на компютъра.

Трети метод - с приложението Autoruns

Това е помощна програма на Microsoft, написана от гениалния Марк Русинович, която предлага наистина много. По принцип тя е предназначена за справяне със злонамерени приложения и услуги, които превземат компютъра ви чрез процесите за автоматично стартиране. Но можете да използвате Autoruns, за да спрете всички тези задръстващи приложения веднъж завинаги.

Приложението е изключително удобно и можете да сортирате всички автоматично стартиращи се приложения и процеси по категории – това е точка от менюто на Autoruns. Можете да филтрирате да се показва какво се стартира само при логване в системата (без рестартиране или изключване); има редица други подобни категории.

Появилият се списък е оцветен в зависимост от одобрението на Microsoft: Жълтият цвят означава, че приложението не може да бъде намерено в момента в системата, а червеният цвят означава, че то не е одобрено от Microsoft (което не означава непременно, че то е вредно). Всичко, което трябва да направите е да премахнете флага от квадратчето на съответното приложение (или процес). При следващото включване на компютъра това приложение няма да се стартира. Докато отново не вдигнете неговия флаг.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !