Как да спрем показването на нашия IP адрес чрез функцията за аудио и видеоразговори в X

Мария Иванова Последна промяна на 07 март 2024 в 11:22 442 0

X

Снимка Jannis Lucas/Unsplash

Как да спрем показването на нашия IP адрес чрез функцията за аудио и видеоразговори в X

През изминалата седмица социалната мрежа X (доскоро Twitter) започна да предоставя на всички свои абонати функцията за аудио- и видеоразговори, която досега беше достъпна само за платените ѝ потребители.

Чрез нея всеки може да получава обаждания от добавените в адресната му книга хора или от такива, с които е разменил лични съобщения. Въпреки че е удобна, специалисти по поверителността предупреждават, че по време на обажданията може да се разкрие IP адреса на участващите в разговора. Това може да позволи на трети страни да проследят местоположението на потребителите и да научат други подробности от техния онлайн живот. Съществува и риск хакери да използват функцията за извършване на DDoS атаки за спиране на интернет връзката или дори кражба на данни.

В официалния помощен център на X се посочва, че повикванията се маршрутизират peer-to-peer между потребителите по начин, по който IP адресите "могат да бъдат видими за другия". Въпреки това, всеки който иска да запази поверителността на своя IP адрес, може да включи превключвателя "Enhanced call privacy" (Подобрена поверителност на обажданията) в настройките на съобщенията. При включването му, повикването ще бъде препратено през инфраструктурата на X и IP адресът на всяка страна, която е включила тази настройка, ще бъде маскиран.

Ако искате да промените функцията за аудио и видеоразговори в X, следвайте следните стъпки:

- От меню Settings and Support (Настройки и Поддръжка) изберете Настройки и поверителност (Settings and Privacy).

- След това щракнете върху Privacy and Safety (Поверителност и безопасност) и изберете Директни съобщения (Direct Messages) от менюто, което се появява.

- Превключете опцията Enable audio and video calling (Разрешаване на аудио и видео разговори).

По подразбиране функцията се отнася до "хора, които следвате", но можете да изберете да я промените на "хора от адресната ви книга", ако сте споделили контактите си с X. Друга възможност е да изберете "проверени потребители", което ще позволи на всеки, който плаща за X, да ви се обажда.

В случай че не искате да ограничавате хората, които могат да ви се обаждат, изберете “Всички”. Съществува и вариант да изключите функцията изцяло, за да не получавате обаждания, които застрашават поверителността ви.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !