Започва битка за най-апетитните места за зарядни станции за електромобили в САЩ и Европа

Павлин Луканов Последна промяна на 14 декември 2023 в 09:08 2241 0

EV charger

Снимка Kindel Media/Pexels

Започва битка за най-апетитните места за зарядни станции за електромобили в САЩ и Европа

Компаниите за зарядни станции за електромобили в Европа и САЩ навлизат в засилена конкуренция за най-добрите местоположения за бързи зарядни станции. Секторът става все по-интересен за инвеститорите, тъй като в редица региони се задават забрани за продажби на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Гарантирането на най-добрите локации за зарядни е възможност за подсигуряване на приходи в бъдеще когато тази инфраструктура ще е от голямо значение. Анализ на Reuters показва, че в света има над 900 компании в сектора, като той е привлякъл над 12 млрд. долара рисков капитал от 2012 г. насам.

В САЩ Tesla е най-големият играч, но скоро се очаква зарядна инфраструктура да предложат също така вериги супермаркети и бензиностанции. Очакванията са, че броят на бързи зарядни мрежи ще се удвои до 54 през 2030 г. от 25 през 2022 г. На фона на това излизането на печалба за дадена зарядна станция може да отнеме до четири години.

По отношение на Европа, тук компаниите се оплакват от многото бюрократични изисквания, което забавя разширяването. Все пак на сектора се гледа като на добра инвестиция, което означава, че интересът към него ще продължи да се засилва. Има очаквания, че големите играчи ще започнат да търсят нови локации за мега съоръжения с по 20 до 30 бързи зарядни, като това ще е комбинирано и с други търговски структури.

Компаниите също така се конкурират и за ексклузивни договори, като например InstaVolt в Обединеното Кралство има споразумения с McDonald за изграждане на станции на техни локации. InstaVolt планира изграждането на 10 000 станции до 2030 г. в страната, като оперира още в Исландия, Испания и Португалия.

Utility EnBW има 3500 станции в Германия, което е около 20% от всичките, като инвестира 200 млн, евро годишно с цел достигане на 30 000 станции до 2030 г. Компанията има и мрежови партньорства в Австрия, Чехия и Италия.

Норвегия, която е водещ пазар за електромобили, забелязва обаче негативи от добавянето на много станции в кратък период от време. Тази година са добавени 2000 нови станции, като общият брой достига 7200, но на фона на спад в продажбите на електромобили с 2.7% през октомври. 20% от зарядните станции се държат от Recharge, като това е малко под позицията на Tesla.

В САЩ се наблюдава разместване като веригите супермаркети като Circle K, Pilot Company, Walmart и др. инвестират големи суми в зарядни станции. Подобно на всички индустрии започнали от малки стартъпи с времето идват и големите играчи, които консолидират сектора.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !