Вятърните паркове на Полша осигуриха 30% от електрическата енергия по време на голямата буря Иления

Offnews Последна промяна на 22 февруари 2022 в 18:00 424 0

1000

Стремителната буря Иления, която миналата седмица обхвана северна Европа, доведе до рекордно генериране на вятърна енергия в Полша на 16 февруари. Тогава вятърните електроцентрали на страната покриха около 30% от необходимата на страната електрическа енергия.

"Ние регистрирахме рекордно ниво на получаване на електрическа енергия с помощта на нашите вятърни електроцентрали. Тяхната мощност достигна 6700 мегавата" - съобщи Мацей Вапински, един от мениджърите на полската енергийна система (PSE).

Според информацията на AP, през това време консумацията на електрическа енергия в Полша с население 38 милиона души е била на ниво от 24 хиляди мегавата.

Ръководителят на полската асоциация за вятърна енергия Януш Гайовецки допълва, че вятърните електроцентрали осигуряват средно 10% от необходимата на Полша годишна електроенергия.

Възобновяемите източници на електрическа енергия възлизат на около 25% от целия енергиен баланс на Полша, но 65% от електроенергията в тази страна се произвежда чрез изкопаемо гориво - включително 6% с помощта на природен газ, който се внася от Русия.

Едновременно с това в селото Дменин една от вятърните електроцентрали не издържа напора на ураганния вятър и нейната турбина се пръсна. За щастие всичко мина без пострадали. Като цяло жертви на този силна буря в Полша станаха четирима души, а още 10 получиха сериозни наранявания.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !