Уволняването на Сам Алтман от OpenAI, което разтресе AI сектора

Стефан Николов/Юлиян Арнаудов Последна промяна на 20 ноември 2023 в 16:02 903 0

Sam Altman TechCrunch Disrupt SF 2017

Снимка TechCrunch/CC Flickr

Сам Алтман

Всичко започна петък следобед на 17-ти ноември, когато компанията OpenAI, която стои зад ChatGPT, най-неочаквано обяви, че главният изпълнителен директор Сам Алтман „незабавно“ напуска компанията. Това става след „задълбочен преглед“ на комуникацията му с борда на директорите, като той губи настоящата си ключова роля в дружеството. Малко след освобождаването му, един от ключовите акционери в OpenAI – Microsoft, обяви, че го наема на работа в софтуерния гигант. Сагата с уволняването на Алтман бележи борбата за власт в рамките на компанията, която в момента е де факто лидер в генеративния изкуствен интелект (AI). От последните пробиви на езиковия модел на ChatGPT в OpenAI се сблъскаха интересите на две лобита – на по-бизнес ориентираното и на технократско идеализираното.

Решението бе взето от борда на директорите на OpenAI, в който влизат Иля Суцкевер, съосновател и главен технически директор на компанията, както и главният изпълнителен директор на Quora Адам Д’Анджело, предприемачът Таша Макколи и Хелън Тонер от Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии в Джорджтаун.

Каква е реалната причина за изгонването на Алтман и до днес не е съвсем ясно и има само предположения. Бордът на директорите само заяви, че той „не винаги е бил откровен в комуникацията си с управителния съвет, което е попречило на последния да изпълнява задълженията си„. В резултат на това бордът „вече“ няма доверие в своя главен изпълнителен директор. Изразени бяха формални благодарности, които прозвучаха доста нагло, като се има предвид, че става дума за съоснователя на OpenAI, която създаде ChatGPT и е водеща в сферата на изкуствения интелект.

Настоящият борд на директорите на компанията допълниха впоследствие, че това е „единственият начин да се опази мисията и прогреса на OpenAI“. Те обвиняват Алтман, че управлявал непрозрачно спрямо управителния съвет, което не им позволява да осъществяват ефективен контрол върху действията на дружеството. Анализаторите отдават до голяма степен разрива между борда и ръководството затова как се развива OpenAI – дали повече в посока на големия бизнес или да запази своя сравнително отворен характер.

Но нещата се развиха по неочакван начин. Почти веднага след уволняването на Алтман, още няколко ключови лица в компанията обявиха, че доброволно напускат. Това са съоснователят на OpenAI Грег Брокман, директорът на изследователската дейност Якуб Пачоцки, ръководителят на екипа, който оценява потенциалните рискове, свързани с AI, Александър Мадри и изследователят Шимон Сидор, който работи в дружеството от седем години.

Уволнението на Алтман беше изненада за всички технологични компании и за IT пазара като цяло. Но има друг много важен момент: Инвеститорите в OpenAI не са били предварително предупредени и изобщо не са имали възможност да коментират решението на борда да уволни Алтман. Неговото уволнение постави бъдещето на OpenAI в тотална неяснота, докато конкурентите веднага започнаха активно да усъвършенстват своите аналози на ChatGPT. Самият Алтман се смяташе за основен представител на голяма част от акционерите и инвеститори в компанията. Както и за главният архитект на настоящата монетизация и отваряне на ChatGPT към бизнеса.

Затова не е изненада, че главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела „се е свързал с Алтман и е обещал да подкрепи всяко негово решение и всички следващи стъпки, които той предприеме“. Неофициалната версия е, че Надела е бил „бесен“ от решението на борда да се отърве от Алтман, допълва Bloomberg.

И ето още на 19-ти ноември бордът на директорите на OpenAI вече започна да води преговори с Алтман за връщането му като главен изпълнителен директор на компанията. OpenAI също така иска да върне Грег Брокман в борда на директорите. По този начин OpenAI внезапно се оказа на ръба на продължителна криза, компанията се страхува да не загуби важна част от екипа за управление и развитие, който заемаше висшите длъжности, и реши да потърси Алтман. Малко по-късно редица медии съобщиха, че главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела бил „зашеметен“ от новината и дори изпаднал в ярост.

На 20-ти ноември Иля Суцкевер информира служителите, че Сам Алтман няма да се върне като главен изпълнителен директор, въпреки усилията на ръководството на компанията да го привлече обратно. Имаше мнения, че от всичко това може да спечели Microsoft. Технологичният гигант е и най-големия инвеститор в OpenAI. Той сега обмисля да се присъедини към борда на директорите на компанията чрез филиал или да стане наблюдател в борда на OpenAI без право на глас. Целта е компанията да не се оказва повече в ситуация, в която научава за драматична промяна в компанията пет минути преди общото обявяване.

Главният изпълнителен директор на Microsoft е типичен корпоративен играч и веднага изработва резервен план. Малко по-късно на 20-ти ноември обяви, че е сформирал нов екип, който ще работи в AI сферата, ще се състои от всички доброволно напуснали OpenAI през изтеклите 3 дни специалисти и ще бъде ръководен от Сам Алтман. Навярно ще има още сътресения в OpenAI и изобщо в областта на изкуствения интелект.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !