TikTok се притесни от забрана в САЩ, поиска помощ от потребителите

Стоян Ненов Последна промяна на 11 март 2024 в 19:16 222 0

TikTok

Снимка Solen Feyissa/Unsplash

TikTok се притесни от забрана в САЩ, поиска помощ от потребителите

Социалната мрежа TikTok организира мащабна онлайн кампания в САЩ след като се притесни, че може да бъде забранена в страната. Повод е нов закон, който вече е приет в Комисията по енергетика и търговия на американския Конгрес, съобщава Axios.

Законът провокира рядък пример на единност в Конгреса, като е приет единодушно от всички членове на комисията. Очаква се той да бъде подложен на гласуване и в залата следващата седмица. А администрацията на американския президент Джо Байдън вече даде индикации, че той подкрепя закона и ще го подпише.

Притесненията на TikTok са, че в настоящия си вид новите правила практически ще забранят работата на социалната мрежа в САЩ.. Причината е, че се въвеждат изисквания TikTok да се отдели от собственика си ByteDance или в противен случай ще бъде забранена. Законът цели да защити американците от „приложения, които са под контрола на чуждестранни съперници“.

Ако това звучи познато, подобна идея имаше и предишният президент Доналд Тръмп. Той искаше ByteDance да продаде TikTok на друга компания или да я отдели като самостоятелна. ByteDance почти направи това с Oracle, но в крайна сметка сделката се разпадна, а Тръмп имаше други проблеми и беше към края на мандата си.

Джо Байдън също правеше различни опити в тази посока, но по-малки. Сега Конгресът и Сенатът са се заели с темата и този път въвеждането на закона изглежда почти сигурно.

В отговор, TikTok започна кампания, като призова потребителите да звънят на конгресмените и да изкажат своето недоволство от закона. Социалната мрежа умоляваше потребителите в САЩ да призовават конгресмените да гласуват против закона. За целта американските потребители виждаха изскачащо съобщение с призивите в платформата.

Призивът е сработил, като говорители на различни конгресмени коментират пред Semafor, че са получавали десетки обаждания на ден. Един потребител дори заплашил да се самонарани, ако TikTok бъде забранен. „Телефоните са блокирани от ученици, младежи, възрастни и собственици на фирми, които се притесняват“, казва говорител на водещ представител на републиканската партия пред Axios. Друг представител на демократите пък споделя, че се е наложило временно да изключат телефоните. Платформата се използва от около 170 млн. американци.

Кампанията обаче не е постигнала ефект. Законът е приет с 50 гласа „за“ и нетипично пълно единодушие. TikTok твърди, че забраната ще „навреди милиони бизнеси, ще унищожи прехраната на безброй създатели на съдържание в страна и ще отнеме аудитория от изпълнителните“.

Политиците отричат твърденията за забрани. „TikTok описва случващото се като директна забрана, което разбира се, е директна лъжа“, казва Майк Галагър, председател на Комисията за отношения с Китай.

Според привържениците на закона, в него има достатъчно мерки и срокове така, че TikTok и всички останали приложения да могат да го изпълнят, без да се страхуват от забрани. Самата социална мрежа не е коментирала дали предвижда други действия освен призивите към потребителите си.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !