Tesla тайно изгражда в Тексас 100 MW акумулаторно хранилище

Offnews Последна промяна на 09 март 2021 в 13:53 5928 0

Tesla Is Plugging a Secret Mega-Battery Into the Texas Grid

Малко след като се премести да живее в Тексас Илън Мъск се сблъска с прекъсване на електричеството, поради съвсем неочакваното застудяване и масивните валежи от сняг. Някои населени места останаха без електрическа енергия над три денонощия и това накара генералния директор на Tesla и SpaceX да се включи в решаването на този проблем. Компанията Tesla, без да привлича излишно внимание, е започнала изграждането на акумулаторно хранилище на електрическа енергия с мощност минимум 100 MW. Строителството е стартирало в град Ангълтън, на който съвсем наскоро Мъск стана жител.

Tesla по никакъв начин не рекламира този проект, който се осъществява от не особено известния отдел на компанията Gambit Energy Storage LLC. Служителите й дори са забранили на фотографите на Bloomberg да снимат обекта и са заявили, че той е таен. Но журналистите са пуснали дрон, който показа, че обектът се състои от 20 големи акумулаторни блока, съобщи Ars Technica.

Малко след това излязоха нови подробности. В акумулаторните блокове се използват литиево-железни-фосфатни акумулаторни батерии с технологичен живот около 20 години. В документацията на проекта се казва, че хранилището ще генерира за града около 1 милион щ. долара годишно във вид на данък за недвижимо имущество. Но колко ще икономиса градът благодарение на балансираната консумация електрическа енергия ще стане ясно след като огромната акумулаторна батерия бъде включена в енергийната система на Ангълтън и елиминира каквото и да било спиране на тока.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !