Tesla спира използването на радари в най-масовите си електромобили

Offnews Последна промяна на 26 май 2021 в 17:31 8144 0

Tesla is no longer using radar sensors in Model 3 and Model Y

Електромобилите Tesla Model 3 и Model Y, които се продават в САЩ, повече не са оборудвани с радари. Работата на автопилота, опциите Full-Self Driving и другите функции за автоматично управление на автомобила ще бъде осигурявана само от камерите и от специализираното машинно обучение на компанията.

Засега отказът от използване на радари не е общоприета практика и важи само за Северна Америка. Към днешен ден не е известно дали Tesla ще сглобява електромобили без радари за китайския и европейския пазар. Досега за разпознаване на околната обстановка и за осигуряване работата на безпилотните функции автомобилните производители използваха комбинация от радар и камера или лидар.

Tesla съобщи в своя официален сайт, че започва масовия преход към системата Tesla Vision, при която за обхващане на ситуацията, за обработка и реагиране на протичащите процеси се използват единствено камери и невронни мрежи. Това важи за електромобилите Model 3 и Y, произвеждани от месец май тази година.

Автомобилната компания на Илън Мъск предупреди, че в началото за кратко време ще ограничи работата на автопилота в автомобилите без радари. Така например, функцията за автоматичното управление на волана (Autosteer) ще работи само със скорост до 120 км/ч, а дистанцията до предния автомобил ще бъде увеличена. Функционалността за извикване на електромобила (Smart Summon) и неочакваното напускане на пътното платно (Emergency Lane Departure Avoidance) също ще бъдат изключени. Tesla заяви, че всичко ще бъде върнато както си е било през следващите две-три седмици. Това ще стане с помощта на обновяване, което ще бъде разпространено по безжичен път.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !