Tesla произведе над един милион от новите батерии 4680

Offnews Последна промяна на 21 февруари 2022 в 15:45 667 0

Tesla-1-million-4680-cells

През 2020 година близо до своята калифорнийска гигафабрика във Фримонт, в рамките на проекта Roadrunner, Tesla стартира пилотното производство на новото поколение акумулаторни батерии 4680. Най-характерната черта на тези захранващи елементи е тяхната пет пъти по-голяма енергийна ефективност. Сега автомобилната компания на Илън Мъск обяви, че е успяла да произведе над 1 милион от тези нови акумулаторни батерии.

Tesla анонсира цилиндричните батерии с новия форм-фактор 4680 (диаметър 46 мм, височина 70 мм) през месец септември 2020 година. Техният обем е десеторно по-голям от батериите с форм-фактор 2170, които се използват и в днешните електромобили. В новите батерии се използва патентована от Tesla специална конструкция с по-ниско вътрешно съпротивление на батерията. Именно тези захранващи елементи ще се използват в акумулаторните блокове на новите електромобили с автопилот и цена 25 хиляди щ. долара.

Популярното издание Electrek уточнява, че в един електромобил се използват около 1000 от новите батерии. Това означава, че досега са произведени захранващи елементи за около 1000 електромобила Model Y, които ще се сглобяват във фабриката Giga Texas в Тексас. Казано с други думи, това е доста скромно количество батерии, като се има предвид огромното търсене на тези електрически автомобили. От друга страна, това показва направения съществен прогрес към собственото масово производство на така необходимите акумулаторни батерии за електромобили.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !