Tesla инвестира 1.5 млрд. долара в биткойни

Offnews Последна промяна на 09 февруари 2021 в 10:56 6412 1

Elon Musk Tesla

Производителят на електрически автомобили Tesla инвестира 1.5 млрд. щ. долара в биткойни. Нещо повече - компанията планира в бъдеще да приема криптовалутата като разплащателно средство за покупка на коли. Новината доведе до рекордно повишение на стойността на цифровата валута - до 45 000 щ. долара за брой.

И преди компанията на милиардера Илон Мъск е имала интерес към криптовалутата, но до сега не е купувала такова голямо количество биткойни. От Tesla обясняват действията си с намерението да извлекат печалба от авоари, както и да постигнат повече гъркавост във финансовите операции.

 

"Очакваме в близко бъдеще да започнем да приемаме биткойн като форма на заплащане за нашите продукти, като първоначално това ще става в ограничен обем и след разрешение на регулатора" - се посочва в документи на Tesla до американските финансови регулатори. В декларацията на компанията се казва още, че тя може да инвестира в алтернативни резервни активи, включително цифрови активи, златни кюлчета и златни фондове.

Действията на концерна са доказателство, че криптовалутата придобива широко разпространение като вид инвестиция. А намерението му да приема плащания с биткойни повишава легитимността на цифровите валути.

Tesla не е първата фирма, която преобразува част от своите парични средства в биткойн. През последната година компанията за облачни услуги MicroStrategy също възприе тази политика.

 

Предприемачът Илън Мъск нe зa пъpви път пoĸaчвa pязĸo cтoйнocттa нa битĸoйн. Mинaлaтa ceдмицa тoй зaяви, чe ĸpиптoвaлyтaтa e „нa pъбa“ дa бъдe пo-шиpoĸo пpиeта oт инвecтитopитe, ĸoeтo пoĸaчи цeнaтa й c 2 процента.

Дни пpeди тoвa милиардерът публикува в coциaлнaтa мpeжa Тwіttеr тyит, ĸoйтo глaceшe „#bіtсоіn". И тoвa пoĸaчи cтoйнocттa нa дигитaлнoтo злaтo c цeли 15 процента.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2021 в 10:05

[…"> Припомняме, че автомобилният производител наскоро закупи биткойни на стойност 1.5 млрд. щ. долара и обяви, че ще ги приема като валиден начин за плащане […">