Цената на компонентите на най-масовия китайски електромобил е едва 4240 щатски долара

Offnews Последна промяна на 25 януари 2022 в 17:26 504 0

image-hongguang-mini-ev-convertible-uncovered-164306879133425

Wuling Hongguang MINI EV бе най-масовото електрическо превозно средство в Китай през изминалата 2021 година, като продажбите достигнаха до около 430 хиляди от тези компактни електромобили. За сравнение, Tesla продаде два пъти повече от своите електрически автомобили, но това е в световен мащаб, а тук става дума само за Поднебесната. Wuling Hongguang MINI EV вече започна да привлича вниманието в други държави. Професор Шиньоши Ямамото (Shinyoshi Yamamoto) от Япония реши да разглоби един Wuling Hongguang MINI EV, за да разбере защо този електромобил е толкова евтин.

Анализът на вътрешната структура на електромобила показа, че чрез опростяване на почти всички подсистеми (спирачки, охлаждане, полупроводникови компоненти), разработчиците от SAIC-GM-Wuling са успели да направят големи икономии. Оказа се, че при цена в магазина 5600 щ. долара цената на компонентите на автомобила е 4240 щ. долара.

Най-голяма икономия при създаването на електромобила Wuling Hongguang MINI EV е постигната чрез липсата на специализираните системи, характерни за стандартните автомобили. Той няма рекуперативни спирачки и водно охлаждане на батериите на акумулаторния блок. Друг фактор е използването на стандартни унифицирани компоненти, а не специализираните полупроводникови прибори за електрическите автомобили. Полупроводниковите компоненти в този електромобил са съвсем същите като тези от битовата техника. Модулите от подобен тип бързо се повреждат, но и техният ремонт е съвсем евтин.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !