Служители на Google си създават синдикат

Offnews Последна промяна на 04 януари 2021 в 22:36 6952 1

Google Campus

Работещите в технологичните компании по правило не са типичните синдикалисти. Най-малкото защото програмистите и останалите ИТ специалисти обикновено са много добре обгрижвани от своите работодатели - с високи заплати, максимално осигуряване, разнообразни социални придобивки и глезотии. В някои компании дори назначават на щат масажисти, които да се грижат за тонуса на програмистите, както и "момчета за всичко", които да ходят да им плащат битовите сметки и да ги отменят в останалите досадни битови задължения.

Google пък през годините се прочу като една от компаниите с най-приятните за работа офиси, включващи зали за игра, люлки, пързалки, мини паркове с екзотични дървета и какво ли още не.

Всичко това е точно обратното на философията на синдикатите - организации, които се борят за правата на служителите, за достойно заплащане и условия на труд. Затова и когато си говорим за профсъюзи със сигурност е много по-лесно да си представим шивашко предприятие, отколкото софтуерна компания.

Изглежда обаче въпреки всичко и ИТ специалистите имат своите причини да формират синдикати. И то не къде да е, а в меката на този хипер - конкурентен бранш - офисите на Google.

Над 200 служители на американските офиси на онлайн компанията са създали свой синдикат. Новината беше съобщена от току що избраните лидери на организацията в изданието New York Times. Според тях, тя е основана стъпвайки върху дългогодишни опити да бъде създадена такава структура на работещите в компанията.

Синдикатът се нарича "Alphabet Workers Union" (Съюз на работещите в Alphabet - компанията-майка на Google). Той ще се занимава с това да гарантира, че работещите в технологичния гигант ще получават справедливо възнаграждание, няма да се страхуват от злоупотреби, както и от дискриминация от страна на ръководството.

Припомняме, че неотдавна американските власти, регулиращи пазара на труда, атакуваха Google, обвинявайки компанията, че е третирала незаконосъобразно и е уволнила няколко свои служители за това, че са протестирали срещу нейни политики. Освен това те са се опитали вече веднъж да създадат синдикат, но неуспешно. От корпорацията са побързали да отговорят, че е действала в рамките на закона.

До момента в новия синдикат са се записали 226 служители на онлайн гиганта и са получили своите синдикални карти. Официални представители на Google са коментирали лаконично новината, посочвайки, че служителите имат своите права, които компанията подкрепя, както и че тя ще продължи да си комуникира директно с всички свои служители, както е правила винаги.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2021 в 09:13

[…"> вече информира, профсъюзите на Alphabet по целия свят наскоро сформираха съюз на работещите в онлайн компанията. Негова основна функция е да […">