САЩ заведоха дело срещу Apple за монопол

Стоян Ненов Последна промяна на 22 март 2024 в 17:45 626 0

Apple Store

Снимка Hussam Abd/Unsplash

САЩ заведоха дело срещу Apple за монопол

Американският Департамент по правосъдие (DOJ), заедно с главните прокурори на 16 щата, заведе дело срещу Apple, в което обвинява ИТ гиганта в злоупотреба с господстващото си положение на пазара на смартфони. Според обвинението, Apple използва своята позиция, за да трупа печалби и да вдига цената на компанията си, но с практики, които са в ущърб на потребители, разработчици и конкуренти, съобщава CNBC.

„Всяка стъпка в поведението на Apple изгражда и укрепява монопола ѝ при смартфоните“, пишат ищците. Те обвиняват, че Apple използва популярността си при смартфоните чрез iPhone, за да налага своята воля над останалите. Според тях компанията прави същото и с Apple Watch, Safari, FaceTime и платформите си за онлайн реклама.

Искът е 88 страници, като оформя 5 категории, в които Apple е злоупотребявала с позицията си. Например при мобилните приложения и допускането им до платформата. Процесът по преглеждане и анализиране е направен така, че да пречи на разработката на суперприложения и стрийминг услуги, защото според обвинителите, Apple се притеснява да не загуби потребители заради други услуги.

DOJ твърди, че в опит да накара потребителите да купуват iPhone, Apple блокира крос-платформените чат услуги, ограничава съвместимостта на дигитални портфейли и платежни системи, които са различни от нейните и не предлага пълна съвместимост на смарт часовника си. Институцията обвинява ИТ гиганта и в умишлено пречене и ограничаване на приложения от външни онлайн магазини и стрийминг услуги, които не са нейни.

Компанията е обвинена дори и в създаването на социална стигма чрез чат приложението си. Причината са прословутите сини и зелени съобщения. Когато потребител на iPhone получава съобщения от човек с друг смартфон, съобщенията са оцветени в зелено. В синьо пък са оцветени, когато съобщенията са изпратени между два iPhone-а. Освен това зелените съобщения имат по-малко функции и не поддържат видеоклипове например. Резултатът е, че някои потребители обиждат или се подиграват на други, защото не използват iPhone, а друг телефон, например по-евтин. Други пък не смеят да сменят марката от притеснение също да не бъдат подигравани и това помага на Apple да задържа високо ниво на продажбите.

Ищците искат от съда да задължи Apple да промени практиките си. Те са отворени и към идеята компанията да бъде накарана да раздели бизнеса си на по-малки фирми, но това не е задължително изискване. „Клиентите не трябва да плащат повече, защото компаниите нарушават закона“, казва главният прокурор Мерик Гарланд.

Apple очаквано отхвърля обвиненията. Компанията иска от съда да откаже да разглежда делото и смята, че то е базирано на грешни факти и неправилен прочит на закона.

„Искът застрашава кои сме ние и принципите, които отличават продуктите на Apple в този толкова конкурентен пазар. Ако е успешен, той ще попречи на нашите възможности да създаваме технологиите, които хората очакват от Apple – където хардуерът, софтуерът и услугите се пресичат. Освен това ще наложи и опасен прецедент, в който ще позволи на правителство да се намесва с тежка ръка в разработката на технологиите за хората“, казва говорител на Apple.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !