САЩ заяви, че включването на Xiaomi в черния списък е било грешка

Offnews Последна промяна на 12 май 2021 в 16:56 5239 0

Xiaomi and US Department of Defense issues Joint Status Report for lawsuit settlement

Xiaomi Group и Министерството на отбраната на САЩ публикуваха съвместен документ относно съдебното дело заведено от китайската компания срещу правителството на Северна Америка. В този документ се съобщава, че сегашната администрация на президента Байдън признава за погрешно включването на Xiaomi във военния черен списък и е готова да се споразумее по този въпрос с китайския технологичен гигант.

Да си припомним, че през месец януари тази година тогавашната администрация на президента Тръмп включи Xiaomi и още осем китайски компании във военния черен списък поради предполагаеми връзки с китайските военни и китайското правителство. Това решение доведе до забраната на американските инвеститори да влагат средства в тези китайски компании.

Разбира се, Xiaomi нямаше как да хареса подобно развитие на нещата и заведе съдебно дело срещу правителството на САЩ. В резултат от това през месец март тази година окръжният съдия Рудолф Контрерас временно спря всички забрани срещу Xiaomi и заяви, че тази стъпка е била "произволна и капризна". Едновременно с това съдията премахна всички забрани относно съвместната работа на американските инвеститори с китайския производител на мобилни устройства.

Но Xiaomi не се спря и реши да доведе докрай започнатото съдебно дело. Въпреки че правителството на САЩ призна своята грешка, компанията възнамерява да получи полагащите се обезщетения с всички възможни законни средства. Загубите на Xiaomi от включването ѝ в черния списък със значителни - в началото нейната пазарна капитализация намаля с 10 милиарда щ. долара, акциите на китайската компания през месец януари паднаха с 9,5%.

Според публикувания документ, явно ще се стигне до компромис и споразумение, без съдебното дело да се гледа докрай.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !