Революционна мембрана намалява минимум с 20% цената на зеления водород

Offnews Последна промяна на 31 януари 2022 в 13:17 446 0

h2

Най-много разходи при производството на зелен водород се правят за осъществяване на електролизата с помощта на чиста възобновяема енергия. Учени от Южна Корея направиха сериозен пробив със своята мембрана за обмен на анионите, която не само е много по-евтина от сега използваните, но и повишава производителността на процеса с 20%.

Предполага се, че зеленият водород ще има голямо бъдеще в новата възобновяема енергия. Благодарение на високата си плътност, той може да се превърне в достоен заместител на изкопаемите горива и на акумулаторните батериите в редица индустрии, които не се декарбонизират толкова бързо, колкото бихме искали. Електролизата или процесът на разделяне на водата на водород и кислород обикновено изисква протонна обменна мембрана, в която анодът и катодът са разделени в електролита чрез филтър, който позволява преминаването на положително заредените водородни йони. При този процес катодът произвежда газообразен водород, а анодът - кислород.

Проблемът е в материалите. Киселинната среда, необходима за протонния обмен, изисква скъпи метали като платина, рутений и иридий за електродите и титан за разделителните пластини на мембраната.

Като алтернатива се използват анионообменни мембрани, които позволяват преминаването на отрицателно заредените хидроксидни йони. Привличайки ги, анодът произвежда кислородни и водни молекули, а катодът събира водородните атоми. Тези мембрани работят в алкална среда и следователно не изискват благородни метали. Цената на вложените в тях материали е около 3000 пъти по-малка. За съжаление тази технология все още не е толкова ефективна, колкото протонния обмен, тъй като има много по-кратък експлоатационен живот.

Корейските учени заявиха, че тяхната технология за обмен на аниони е шест пъти по-добра по отношение на производителността и са 10 пъти по издръжливи. Освен това, новата мембрана е с 20% по-ефективна от сегашните протонообменни мембрани.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !