RAM паметите продължават да поевтиняват и не се знае кога това ще спре

Стефан Николов Последна промяна на 30 март 2023 в 12:31 376 0

Corsair RAM

Снимка Corsair

RAM паметите продължават да поевтиняват и не се знае кога това ще спре

Производителите на DRAM чипове, най-вече Micron и SK hynix, започнаха да намаляват производството. През първото тримесечие на 2023 г. средната продажна цена (ASP) на DRAM е паднала с 20%, като спадът ще продължи и през второто тримесечие, но ще се забави до 10-15%, според анализаторите на TrendForce. Дали търсенето ще се възстанови през втората половина на годината, предстои да разберем. Цените на DRAM продължават да падат поради големите складови наличности, а в този случай цените могат да се възстановят само ако има значително намаляване на производството.

В сегмента на оперативната памет за персонални компютри броят на продажбите рязко спадна през последните три тримесечия - производителите на персонални компютри вече разполагат с достатъчно запаси за 9-13 седмици. Доставчиците на компоненти вече са намалили обемите на производство, но през второто тримесечие цената на един 8GB DDR4 модул вероятно ще падне с 10%. ОЕМ производителите на персонални компютри може да увеличат покупките на DRAM поради по-ниските цени, но все още не е ясно дали това ще помогне за облекчаване на ситуацията с излишните запаси. Аналитиците на TrendForce прогнозират, че цените на DRAM паметта за персонални компютри ще намалеят с 10-15%.

Търсенето на сървърна DRAM от страна на OEM производителите и доставчиците на облачни услуги остава ниско поради коригиране на наличностите. Търсенето от страна на купувачите на сървъри също не е обнадеждаващо. Производителите на компоненти увеличиха дела на сървърната памет в продуктовото си портфолио, което доведе до значително натрупване на запаси през първото тримесечие на 2023 г. и сега същевременно намаляват натоварването на производствените мощности, но тази мярка все още не е оказала забележимо въздействие върху цените. TrendForce очаква през второто тримесечие на 2023 г. ASP на сървърните памети да намалее с 13-18%.

Запасите от DRAM на производителите на смартфони се върнаха към сравнително нормални нива, но брандовете в повечето случаи следват консервативна производствена стратегия, което означава, че търсенето на мобилна DRAM ще остане ниско през второто тримесечие - отново повлияно от желанието за ликвидиране на запасите, като дори съкращаването на производството все още не може да помогне. Според TrendForce през второто тримесечие на 2023 г. ASP на мобилните DRAM ще продължи да намалява, но остава вероятността отрицателната ценова тенденция да достигне 10-15%.

Клиентите на графична DRAM памет се запасяват много консервативно - дори задаващият се бум в областта на изкуствения интелект не оказва положително въздействие върху търсенето. Средната цена на водещите в индустрията 16Gb GDDR6 чипове през второто тримесечие на 2023 г. ще отбележи 10-15% спад спрямо предходното тримесечие, прогнозира TrendForce. Индустрията вече преминава от 8- към 16-гигабитова DRAM памет. В края на годината Samsung постепенно ще преустанови производството на 8-Gbit чипове и SK hynix ще бъде единственият производител с предишните вече остарели чипове памет - може би това ще стабилизира цената на 8-Gbit чиповете.

И накрая, потребителският сегмент на DRAM изглежда по подобен начин: търсенето на мрежово оборудване е относително стабилно, но предлагането продължава да го изпреварва, което според анализаторите на TrendForce ще доведе до 10-15% спад на ASP DRAM през второто тримесечие.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !