Проблеми в града на iPhone в Китай

Павлин Луканов Последна промяна на 23 ноември 2022 в 16:14 999 0

Foxconn

Снимка Foxconn

Проблеми в града на iPhone в Китай

Едва ли е новина за вас това, че условията в най-голямото съоръжение за производство на iPhone в света, не са никак добри за служителите. Сега обаче данни на Bloomberg сочат, че стотици служители там протестират и дори има сблъсъци с охраната. Всичко това се дължи на значителните ограничения наложени заради коронавируса в Китай.

Рано тази сряда служители на Foxconn са направили опит да избягат от фабриката в Джънджоу, като споделени клипове показват, че има ранени. В процеса дори е превзета полицейска кола. Иначе протестите са започнали заради неизплатени надници и страх от заразяване с коронавируса. Те са потушени след пристигане на специални подразделения за борба с безредиците.

Това разбира се е рядък изблик на насилие, но е показателен за нарастващото напрежение след поредната вълна на ограничения свързани с мерките срещу разпространението на коронавируса в Китай. В град iPhone (iPhone City) работят над 200 000 човека, като те са поставени в изолация и с оскъдна храна. Някои от тях избягаха пеша от фабриката миналия месец, а междувременно Foxconn и местните власти привидно овладяха ситуацията, като обещаха по-добри условия.

Изглежда обаче те не са достатъчни и отново се стига до напрежение. Джънджоу е критичен за производството на смартфоните на Apple от най-ново поколение. Тук се асемблират почти всички (четири от пет) бройки, основно от новите iPhone 14 Pro версии. По-рано през месеца компанията предупреди, че очаква забавяне на доставките на новите Pro модели, а това се случва в предпразничния сезон, който традиционно е силен за продажбите.

Заводът в Джънджоу работи в затворен цикъл, при който се ограничават контактите с външния свят. Това позволява запазване на част от производството на фона на спиране на много дейности. Apple и Foxconn междувременно работят за замяна на служителите, които са напуснали с цел възстановяване на пълния капацитет възможно най-скоро.

Междувременно доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max, които са и доста по-популярни от другите два модела, вече са недостатъчни в някои страни. Това означава, че потребителите трябва да чакат със седмици за да получат поръчката си. Мнозина анализатори дори препоръчват ако искате да се сдобиете с някои от тези два варианта да го направите още сега, иначе може да се окаже късно и да получите устройството си чак догодина.

От друга страна Apple се опитва да намали зависимостта си от Китай, като се разкриват нови производствени мощности в Индия. За тези цели се планира четворно увеличаване на персонала на Foxconn в страната до 70 000 човека през идните две години. В индия вече се произвеждат някои модели iPhone, основно предназначени за местния пазар, но и други продукти на компанията.

Диверсификацията на производствените мощности е от първостепенно значение за Apple, която разбира се не иска да зависи от една страна, а и от един подизпълнител. Така например 20% от iPhone 14 и iPhone 14 Plus се произвеждат от Luxshare, а Pegatron произвежда останалите 80% iPhone Plus.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !