Почти всички служители са готови да напуснат OpenAI, ако не се върне Сам Алтман

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 21 ноември 2023 в 11:33 1777 2

OpenAI

Снимка Levart_Photographer/Unsplash

Почти всички служители са готови да напуснат OpenAI ако не се върне Сам Алтман

Уволнението на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман доведе до големи сътресения както в ръководството на компанията, инвеститорите ѝ, така и в целия сектор за генеративен изкуствен интелект (AI). Проблемите може да се окажат много по-значителни, защото от понеделник - 20 ноември тече отворено писмо на служителите на дружеството, в което те призовават за връщането на техния главен мениджър, както и за разпускането на настоящия борд на директорите взел това решение.

В рамките на малко повече от 24 часа, писмото е подписано от почти целия персонал на OpenAI. Според списание Wired 738 от 770 служители вече са застанали зад тази позиция. Те поставят новото ръководство на компанията в тежка ситуация - ако членовете на борда не напуснат и не върнат Сам Алтман за главен изпълнителен директор то в дружеството няма да остане почти никой. Което ще наложи за ликвидацията на OpenAI осовен ако не бъдат взети незабавни мерки.

Сагата със Сам Алтман изкара на показ битката между двете лобита в компанията. Едната част иска OpenAI да се развива като нормален бизнес, в който водеща роля да заема настоящия ключов инвеститор Microsoft, който разполага с около 49% дял и е вложил над 13 млрд. долара. Другият лагер иска завръщане към корените на компанията, която беше основана с идеална цел за прозрачно развитие на AI технологиите и предоставянето им на по-широка аудитория посредством отворен код. OpenAI се трансформира от такова дружество към типична корпорация през 2019 г., когато беше пуснат и първия по-значим езиков AI модел - GPT1. Последваха сделките с Microsoft и изграждането на абонаментен план за други фирми, които искат да използват по-развитите функции на технологията на компанията. Тази промяна извади от OpenAI милиардерът Илон Мъск още през 2018 г. 

Microsoft също реагираха остро на ръководната рокада в AI компанията. Те предложиха на Сам Алтман, както и на част от първите напуснали в негова солидарност работа в отдела за изкуствен интелект на софтуерния гигант. Ако OpenAI продължи настоящия курс и почти всички служители последват уволнените директори, а след това по-голямата част от тях бъдат наети от Microsoft, това ще прехвърли цялото ноу-хау при компанията от Редмънд. Сагата с уволнението на Сам Алтман продължава и се изменя с почти всеки изминал час.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

21.11 2023 в 16:03

Така е. За да си допуснал 49% дял в нещо за една фирма значи си приключил с независимостта.

605

1

avitohol

21.11 2023 в 12:54

За какво да се връща? Дадоха му работа във фирмата майка. Най големия инвеститор на OpenAI е Майкрософт. Тоя проект или е пред асимилиране и закриване или пред обединение с Майкрософтския AI.