Платформата BEAM ще позволи до 8 млн. евро финансиране на стартъпи

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 02 юли 2022 в 12:22 1729 0

beam

Снимка Beam

Beam

Специализираната платформа за малки и средни предприятия на Българската фондова борса (БФБ) BEAM ще може да предоставя повече капитал, който може да се привлече през нея. Тя съществува от малко повече от година и половина и през нея са набрани средства за над 29 млн. лева от осем компании. Народното събрание прие окончателно изменение в Закон за публичното предлагане на ценни книжа, което вдига максималния обем на финансиране, което може да се привлече през BEAM.

То се увеличава малко под три пъти от 3 млн. евро на 8 млн. евро. Новината е добре дошла за стартъп екосистемата в България, която търси всякакви източници на допълнително финансиране, за развитие на идеите и проектите си. В левово изражение досегашният праг е 5.87 млн. лева, а новият – 15.64 млн. лева. Решението за промените в работата на платформата BEAM беше прието единодушно от народните представители.

Тя има няколко предимства спрямо нормалното излизане на БФБ. Основните са улеснените правила и занижените регулации при предлагането на акции през BEAM. Например, досега при набиране до 1 млн. евро финансиране, компанията не е длъжна да изготвя проспект за инвеститорите и регулаторите, който е задължителен при нормалното листване на борсата. В него се съдържат ключова вътрешна информация за дружеството, финансова история и състояние, както и др. Проспектът задължително минава през одобрението на Комисията за финансов надзор (КФН). След което се публикува на сайта на БФБ, за да могат всички потенциални инвеститори да имат достъп до него.

Останалите предимства са, че веднъж листната през BEAM, компанията ще предоставя финансови отчети на шестмесечна и годишна база, вместо на тримесечна. Липсва изискването за специален служеител за връзки за инвеститорите, както и отпада задължението за разкриване на акционерите и техните дялове. В новия проектозакон, прагът да се възползвате от тези предимства се качва до 3 млн. евро.

За година и половина, през платформата BEAM са набрали средства и търгуват свои дялове общо осем компании. Четири от тях са класически и някои известни стартъпа, като Dronamics, която разработва товарни дронове и Biodit, които се занимават с биометрични системи за сигурност. Другите са няколко фонда за дялово финансиране и един свързан с недвижими имоти. Общо през платформата са набрани малко над 29 млн. лева. Предвид факта, че новия максимален праг за финансиране през BEAM е над 16 млн. лева, сумата привлечена до момента ще може да се реализира само с излизането на две компании, след влизането в сила на новия закон.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !